Το τρίπτυχο Νους-Συναίσθημα-Δράση, περιέχει τη σοφία χιλιάδων ετών και συνοψίζει τις διδασκαλίες από τα αρχαία κείμενα της γιόγκα, ενώ παράλληλα έχει πάμπολλες εφαρμογές στη σύγχρονη κοινωνία. Κάποιες από αυτές τις εφαρμογές αφορούν την γενετική, τη νευροεπιστήμη, τη φυσική, τη βιολογία, την ψυχολογία, την ιατρική, τον κόσμο των επιχειρήσεων και τον ευρύτερο τομέα της εκπαίδευσης.

Παρακάτω υπάρχουν κάποιες αναφορές, τις οποίες συναντάμε σε σύγχρονες επιστημονικές έρευνες:

Στη Γενετική

Ο Dr Bruce Lipton, πρώην ερευνητής και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους πρωτοπόρους της νέας βιολογίας. Χάρη στον Μπρους Λίπτον και άλλους επιστήμονες, γνωρίζουμε τώρα ότι ο αληθινός “εγκέφαλος” του κυττάρου- ο επεξεργαστής πληροφοριών- είναι η κυτταρική μεμβράνη. Ένα κύτταρο μπορεί να ζήσει αρκετές εβδομάδες χωρίς πυρήνα, όμως αν καταστραφεί η μεμβράνη, το κύτταρο πεθαίνει σχεδόν αμέσως. Η μεμβράνη είναι αυτή που στέλνει εντολές στο DNA μας. Η νέα βιολογία δείχνει ότι το DNA δεν έχει τον έλεγχο του σώματος. Είναι απλώς ένας “εργάτης” που παίρνει οδηγίες από την κυτταρική μεμβράνη, η οποία ανταποκρίνεται με τη σειρά της σε σήματα από το περιβάλλον. Αυτό το εύρημα δημιούργησε το νέο συναρπαστικό πεδίο της επιγενετικής έρευνας, η οποία εξετάζει πώς το περιβάλλον επηρεάζει τον τρόπο που εκφράζονται τα γονίδια.

Μερικές πρωτεΐνες-υποδοχείς στην κυτταρική μεμβράνη είναι ευαίσθητες στα βιοχημικά ερεθίσματα, αλλά έχουν βρεθεί και άλλοι υποδοχείς που είναι ευαίσθητοι στα ενεργειακά πεδία.

Ανταποκρίνονται σε δονητικές συχνότητες μεταξύ των οποίων, τα ηχητικά κύματα, η θερμοκρασία, το φως, τα ραδιοκύματα και οι σκέψεις. Οι σκέψεις παράγουν κύματα ενέργειας. Αποδεικνύεται ότι οι σκέψεις μας λειτουργούν ως ενεργειακά πεδία. Η φημισμένη εξίσωση του Αϊνστάιν, E=mc2, έδειξε ότι η ύλη μετατρέπεται σε ενέργεια και, αντίστροφα, η ενέργεια μετατρέπεται σε ύλη. Η νέα βιολογία δείχνει πώς συμβαίνει αυτή η μετατροπή μέσα στο σύστημα της δομής σώμα-νους. Οι σκέψεις είναι ενεργειακά πεδία που επηρεάζουν το σώμα μέσω της κυτταρικής μεμβράνης, ενεργοποιώντας πρωτεΐνες που ενεργοποιούν με τη σειρά τους το DNA. Αυτό είναι καθοριστικό για να κατανοήσουμε πώς επηρεάζει ο νους το σώμα.

Διαβάστε σχετικά άρθρα εδώ

Στην επιστήμη της Νευρολογίας 

Κατά την επιστήμη της νευρολογίας, οι αρχικές εμπειρίες στα πρώτα χρόνια των σχέσεων μας, ηλικίας μεταξύ δώδεκα έως δεκαοκτώ μηνών, έχουν κωδικοποιηθεί στο νευρικό σύστημα του εγκεφάλου μας και έχουν διαμορφώσει τις δομές του εγκεφάλου, που χρησιμοποιούμε για να συσχετιζόμαστε στη ζωή μας. Η επιστήμη της νευρολογίας, επίσης, υποστηρίζει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι από τα πιο τροποποιητικά όργανα στο σώμα και έχει την ικανότητα να αναπτύσσει νέους νευρώνες και να δημιουργεί νέες συνάψεις μεταξύ των νευρώνων σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Αυτό σημαίνει πως όλοι έχουμε την ικανότητα να δημιουργούμε νέα πρότυπα νευρώνων από νέες εμπειρίες και να προσπερνάμε παλιά, βλαπτικά και νοσηρά πρότυπα, με νέα και πιο υγιή πρότυπα συμπεριφοράς, που μας επιτρέπουν να σχετιζόμαστε με πιο ευπροσάρμοστους τρόπους.

Στο σύγχρονο Ινστιτούτο HeartMath στο Κολοράντο, ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο για τη μελέτη της νοημοσύνης της καρδιάς και της διαχείρισης του στρες, έρευνες έχουν δείξει ότι τα αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος, η επίκριση, η ενοχή και η ανασφάλεια, φέρνουν τον καρδιακό ρυθμό μας σε μία κατάσταση ακανόνιστης λειτουργίας που χαρακτηρίζεται από έλλειψη συνοχής και αταξία. Αντιθέτως όταν στρέφουμε την εστίαση στην καρδιά μας και ενεργοποιούμε συναισθήματα που πηγάζουν από αυτή, όπως η αγάπη, η στοργή, η ευγνωμοσύνη και η εκτίμηση, δημιουργείται μία κατάσταση “καρδιακής συνοχής” (coherence) που έχει αμέτρητα οφέλη για την υγεία και επηρεάζει σχεδόν κάθε όργανο και σύστημα του σώματος.

Μια σειρά από επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η καρδιά έχει τον δικό της “εγκέφαλο” και το δικό της νευρικό σύστημα για την επεξεργασία πληροφοριών, κάτι που έχει ονομαστεί “συναισθηματική νοημοσύνη”. Όταν είμαστε σε κατάσταση καρδιακής συνοχής, όταν ο λεγόμενος “καρδιακός εγκέφαλος” λειτουργεί καλά, παρατηρείται ένας συντονισμός όλων των συστημάτων του σώματος και του ενεργειακού μας πεδίου, πράγμα που στηρίζει τη σωματική μας υγεία, την ευτυχία, την πνευματική μας ανάπτυξη και τελικά, καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας.

Στον σύγχρονο τρόπο ζωής

Όλες οι παραπάνω έρευνες και στατιστικές βρίσκουν εφαρμογή στις διδασκαλίες και τα αρχαία κείμενα της γιόγκα, που βλέπει τον άνθρωπο σαν μία ολότητα και παρέχει τεχνικές και μεθόδους για την ολιστική και ενιαία ανάπτυξη του ατόμου.

Πιο συγκεκριμένα, εφαρμόζοντας τη γιόγκα της σύνθεσης:

  • με σωματική άσκηση και υγιεινή διατροφή (Χάθα Γιόγκα),
  • μειώνοντας το στρες (τεχνικές χαλάρωσης και οραματισμού, Ράτζα και Κρίγια Γιόγκα),
  • καλλιεργώντας θετικές σκέψεις, “καρδιακή συνοχή” και έκφραση συναισθημάτων (τεχνικές διαλογισμού, Ράτζα, Γκυάνα και Μπάκτι Γιόγκα),
  • ενισχύοντας την ενσυνείδητη δράση (Κάρμα Γιόγκα),

μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τα ωφέλιμα γονίδια και τις νευρικές συνάψεις που μας οδηγούν στην ίαση και στην ευζωία, αλλά και να απενεργοποιήσουμε τα γονίδια και τις συνάψεις που μας παρασύρουν στην ασθένεια.

Διαβάστε σχετικά εδώ

Η γιόγκα της σύνθεσης και οι πέντε τύποι προσωπικοτήτων

Τα τέσσερα στάδια στη γιόγκα της σύνθεσης

Modern Yogic Lifestyle Programs