Κύκλος μαθημάτων διαλογισμού

Τι είναι διαλογισμός

Ο διαλογισμός είναι τέχνη. Είναι μία τέχνη την οποία εξασκεί κανείς, προκειμένου να διευρύνει την επίγνωση που έχει για τον εαυτό του και το περιβάλλον του.

Στον διαλογισμό ο ασκούμενος έρχεται σε επαφή με τον νου του και μαθαίνει να τον χειρίζεται προς όφελός του.

Τα οφέλη του διαλογισμού  

Τα οφέλη του διαλογισμού στην ψυχοσωματική υγεία του ανθρώπου είναι εκτενώς γνωστά και αποδεκτά στις μέρες μας, από τον ιατρικό και επιστημονικό κόσμο. Οι πιο πρόσφατες επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν πλέον την αντίληψη των αρχαίων γιόγκι ότι ο διαλογισμός κυριολεκτικά επαναπρογραμματίζει τον εγκέφαλο και τις συνάψεις του και επηρεάζει την κυτταρική δομή του ατόμου.

Τι προσφέρουμε 

Ο κύκλος μαθημάτων διαλογισμού είναι τετραετούς φοίτησης και χωρίζεται σε τέσσερα επίπεδα (Level 1, 2, 3, 4). Κάθε επίπεδο χωρίζεται σε τρεις διδακτικές ενότητες και η κάθε μία περιλαμβάνει εβδομαδιαίες συναντήσεις και μία ημερίδα ή retreat. Σε κάθε ενότητα υπάρχει ένας στόχος και αντίστοιχες πρακτικές για να τον προσεγγίσουμε. 

Η μέθοδος του διαλογισμού που χρησιμοποιούμε, από τον κλάδο της Raja Yoga, έχει σχεδιαστεί ώστε να μετατρέψει έναν “αδρανή”, “διασκορπισμένο” και “ασταθή” νου σε ένα “συγκεντρωμένο” και “ελεγχόμενο” νου. Οι πρακτικές διαλογισμού που διδάσκονται είναι από το σύστημα της Σατυανάντα Γιόγκα, η οποία συνδυάζει την παράδοση με την επιστημονικότητα και δίνει έμφαση στην διεύρυνση της επίγνωσης του ανθρώπου.

Δείτε σχετικό βίντεο εδώ.

Επιπλέον, στις ημερίδες ή retreat έχουν ενσωματωθεί ειδικές ασκήσεις αλληλεπίδρασης, επίγνωσης και αυτογνωσίας που σχετίζονται με το θέμα και τον στόχο της κάθε ενότητας.

Τι πετυχαίνουμε

Ο κάθε ασκούμενος μπορεί να προχωρήσει όσο θέλει. Μέσα από τις διδασκαλίες και τις τεχνικές παίρνει βασικές πληροφορίες και τα πρακτικά εργαλεία για το πώς μπορεί να χρησιμοποιεί τον νου και την σκέψη του, ώστε να μειώσει το stress, και να χρησιμοποιεί καλύτερα το δυναμικό του για να βελτιώσει την σχέση με τον εαυτό του και το περιβάλλον του. Είναι σημαντικό να ζούμε μια πιο χαλαρή και ευχάριστη ζωή. Χαλαρή δεν σημαίνει παθητική, σημαίνει κατάσταση σώματος και νου χωρίς ένταση.

Καθοδήγηση – Personal Coaching – Διδασκαλία 

Τα προγράμματα καθοδηγούνται από την Swami Nirvikalpananda (Όλγα Αλεξίου),

Yogic Lifestyle and Meditation Coach, certified as “Master of Yoga” from Yoga Alliance, με τριάντα πέντε χρόνια προσωπικής εμπειρίας και διδασκαλίας στο yogic lifestyle, https://www.nirvikalpa.gr/swami-nirvikalpananda/ .Σκοπός της διδασκαλίας της Swami, είναι να σας καθοδηγήσει και να σας στηρίξει για να μπείτε με ασφάλεια και μεθοδικότητα στο σύστημα του διαλογισμού, καθώς επίσης να σας ενθαρρύνει και εμπνεύσει ώστε να τον εφαρμόσετε στη δική σας ζωή και να επωφεληθείτε από τους καρπούς του στην καθημερινότητα σας. 

Αυτό το πλαίσιο υποστηρίζει η Shambhavi, προσφέροντας τη φροντίδα και τη μεθοδικότητά της, την προσωπική εμπειρία και τον επαγγελματισμό της.  

Σε αυτούς τους κύκλους διαλογισμού, εκτός από τις εβδομαδιαίες συναντήσεις προσφέρονται συστηματικά στις ημερίδες: προσωπική  συνάντηση και personal coaching με την Σουάμι Νιρβικάλπα για τον κάθε συμμετέχοντα, καθώς και προσωπική σάντανα (πρακτική για την επίτευξη ενός στόχου) για όσους το επιθυμούν.


Περαιτέρω λεπτομερή ανάλυση για το διαλογισμό κ τα στάδια του θα δείτε εδώ. 

Διαλογισμός και στάδια

Μιλώντας για το διαλογισμό, υπάρχει κατ’ αρχάς μία σύγχυση όσον αφορά τις τεχνικές διαλογισμού που εξασκούμαστε (τεχνικές Pratyahara, Dharana) και την καθ’ αυτού εμπειρία του διαλογισμού (Dhyana).

Η μέθοδος του διαλογισμού (Raja Yoga) έχει σχεδιαστεί ώστε να μετατοπίσει έναν “αδρανή”, “διασκορπισμένο” και “ασταθή” νου σε ένα “συγκεντρωμένο” και “ελεγχόμενο” νου.

Τα τρία στάδια της διαδικασίας εξέλιξης του νου είναι:

η Pratyahara (τεχνικές για την εσωτερίκευση της προσοχής),
η Dharana (τεχνικές για την εστίαση της προσοχής),
η Dhyana (εμπειρία του διαλογισμού, κατάσταση στην οποία οδηγούμαστε- αποτέλεσμα της εφαρμογής των παραπάνω τεχνικών).

Οι τεχνικές διαλογισμού αφορούν τα δύο πρώτα στάδια, ενώ η εμπειρία του διαλογισμού απορρέει από τα προηγούμενα και συμβαίνει αυθόρμητα.

Επίσης, η έννοια της “abhyasa”, δηλαδή της συνεχούς και σταθερής προσπάθειας, είναι αναγκαία, αλλά από μόνη της μη ικανή συνθήκη για την εμπειρία του διαλογισμού. Η “vairagya”, η τέχνη του να αφηνόμαστε, χρειάζεται να καλλιεργηθεί παράλληλα, ώστε να βιώσουμε την έννοια της αποδοχής. Βιρτουόζος στην τέχνη αυτή δεν είναι αυτός που επικεντρώνεται μόνο στην προσπάθεια της “τελειοποίησης” της τεχνικής , αλλά αποδέχεται επίσης, ότι η πρόοδος στην πρακτική του είναι ανεξάρτητη από την προσπάθεια αυτή.

Αν και τα οφέλη του διαλογισμού είναι πλέον ευρέως διαδεδομένα και επιστημονικά τεκμηριωμένα, η υπερβολική προσδοκία για τα αποτελέσματα αυτά γίνεται εμπόδιο σ’ αυτή την πορεία. Άλλωστε, σύμφωνα με τα αρχαία κείμενα του Patanjali, που ορίζει το σύστημα και τη μεθοδολογία της Raja Yoga, οι καρποί του διαλογισμού, δίνονται σε αυτούς που προσπαθούν αλλά ταυτόχρονα, μαθαίνουν να διαχειρίζονται την ανυπομονησία και την προσκόλληση του νου στο αποτέλεσμα.

Διαβάστε σχετικά εδώ και δείτε βίντεο εδώ και εδώ.


Ο κύκλος μαθημάτων χωρίζεται σε τέσσερα επίπεδα:

Meditation, Mindful Action – Level 1

Meditation, Mindful Action – Level 2

Meditation, Mindful Action – Level 3

Meditation, Mindful Action – Level 4