Ένας σύγχρονος διδάσκαλος, ο Swami Niranjanananda, συνεχιστής της παράδοσης Σατυανάντα Γιόγκα, αξιοποιεί όλους τους διαφορετικούς κλάδους της γιόγκα, έτσι ώστε να εξελίξουμε αρμονικά στη ζωή μας το τρίπτυχο Νους-Συναίσθημα-Δράση. Στη Σατυανάντα γιόγκα, επίσης, δίνεται έμφαση στο να μεταφέρουμε τη γιόγκα έξω από την τάξη, στην καθημερινή μας ζωή, ώστε να γίνει μέρος της ζωής μας. Σύμφωνα με αυτή τη διδασκαλία, υπάρχουν τέσσερα στάδια στην πρακτική της γιόγκα.

  1. Yoga practice. Στο πρώτο στάδιο της γιογκικής πρακτικής, βρίσκουμε κάποιο δάσκαλο ή  στούντιο γιόγκα και αρχίζουμε να κάνουμε μαθήματα μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Σε αυτό το στάδιο, εφαρμόζουμε τη γιόγκα για την εκπλήρωση των αναγκών μας, όπως να ανακουφιστούμε από τους πόνους, να νοιώσουμε ευεξία, να απομακρύνουμε το στρες, να νοιώσουμε γαλήνη και ηρεμία. Όλα αυτά, δυστυχώς τα χάνουμε πολύ γρήγορα βγαίνοντας από την τάξη γιόγκα, καθώς επανερχόμαστε στην καθημερινή ρουτίνα μας. Σε αυτό το στάδιο, είναι κάποιος yoga practitioner, δηλαδή αυτός που εξασκείται στις πρακτικές της γιόγκα.
  2. Yoga sadhana. Στο δεύτερο στάδιο, ζητάμε από τον κατάλληλο δάσκαλο, να μας συστήσει ένα συνδυασμό πρακτικών της γιόγκα, κατάλληλο για την προσωπικότητά μας και τον χρόνο που διαθέτουμε, ώστε να εξασκηθούμε σε αυτό συστηματικά, στο σπίτι μας. Αυτό ονομάζεται γιόγκα σάντανα και είναι μία πρακτική πειθαρχίας, η οποία γίνεται με τακτικότητα για την επίτευξη κάποιου σκοπού.
    Έτσι ο σκοπός, η ξεκάθαρη πρόθεση, που ορίζουμε για την πρακτική μας σε συνδυασμό με την τακτική επανάληψη της πρακτικής, μεθοδικά και σταδιακά, επιφέρουν τις επιθυμητές αλλαγές. Σε αυτό το στάδιο, γινόμαστε yoga sadhaka, δηλαδή κάποιος που χρησιμοποιεί τη γιόγκα σάντανα σαν εργαλείο, για να βελτιώνει και να εξελίσσει συνεχώς τον εαυτό του.
  3. Yogic lifestyle. Σταδιακά, καθώς το σώμα, η νοητική, συναισθηματική κατάσταση και η συμπεριφορά μας βελτιώνονται, συνειδητοποιούμε ότι η γιόγκα σάντανα, αυτόματα και με ευκολία μετατρέπεται σε τρόπο ζωής. Εδώ, η γιόγκα γίνεται μία εικοσιτετράωρη εμπειρία. Υιοθετώντας μικρές αρχές της γιόγκα στην καθημερινή μας ρουτίνα, ώστε να τις κάνουμε δικές μας, συντονίζουμε και εναρμονίζουμε το τρίπτυχο Νους-Συναίσθημα-Δράση. Σταθεροποιούμαστε όλο και περισσότερο στην ενσυνείδητη δράση “mindful action” και ζούμε καλύτερα, εκφράζοντας περισσότερο τη χαρά και τη δημιουργικότητα μας. Με αυτό τον τρόπο ζούμε, τη γιόγκα κάθε στιγμή της ημέρας και έτσι, γίνεται τρόπος ζωής.
  4. Yogic culture. Σε αυτό το στάδιο, δεν χρειάζεται να καταβάλουμε καμία προσπάθεια. Εδώ η γιόγκα απλά ρέει πηγαία από μέσα μας. Είμαστε ένας ήλιος που ακτινοβολεί τα οφέλη της γιόγκα. Παραμένουμε θετικοί, αισιόδοξοι, δημιουργικοί, σε συνεχή επαφή με τον ψυχισμό μας, σε όλες τις καταστάσεις στη ζωή μας.

Διαβάστε σχετικά εδώ

Η γιόγκα της σύνθεσης και οι πέντε τύποι προσωπικοτήτων

Η γιόγκα της σύνθεσης και οι εφαρμογές της

Modern Yogic Lifestyle Programs