Απολαύστε το καλοκαίρι χωρίς προσδοκίες

Γράφει η
Απολαύστε το καλοκαίρι χωρίς προσδοκίες

Όλοι γνωρίζουμε ότι το καλοκαίρι ξυπνά τις αισθήσεις και τις επιθυμίες μας!

Έχουμε επιθυμίες να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν, όπως χαλαρές εξόδους με φίλους, καλοκαιρινές συναυλίες, παραστάσεις, μπάνια, χρόνο με τον εαυτό μας, να ερωτευθούμε και τόσα άλλα, ώστε για απολαύσουμε στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης χωρίς έγνοιες. Τι γίνεται όμως με τις υψηλές προσδοκίες που συνοδεύουν τις επιθυμίες μας;

Σύμφωνα με τους γιόγκι ο βαθύτερος μηχανισμός του νου είναι η επιθυμία. Οτιδήποτε κάνουμε, το κάνουμε γιατί έχουμε συγκεκριμένες επιθυμίες, φιλοδοξίες και προσδοκίες. Ουσιαστικά η προσκόλληση, ή αλλιώς Vairagya, η εμμονή στις ανεκπλήρωτες επιθυμίες δημιουργεί τα προβλήματα στη ζωή μας και όχι οι ίδιες οι επιθυμίες. Στη γλώσσα των γιόγκι ονομάζονται προσκολλήσεις, ενώ ο Φρόυντ τις ονομάζει εμμονές. Προσκόλληση σημαίνει παγίωση. Σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε τίποτα διαφορετικό ή καινούριο, λόγω της προσκόλλησης μας στα μοτίβα των σκέψεων μας και στα σενάρια που φτιάξαμε στο μυαλό μας. Δεν επιτρέπουμε στο παρόν, ούτε στο μέλλον να αλλάξει τίποτα. Αυτή η προσκόλληση οδηγεί τόσο σε εσωτερικές όσο και σε εξωτερικές συγκρούσεις και εντάσεις στη ζωή μας.

Όταν φτιάχνετε λοιπόν τα καλοκαιρινά πλάνα σας, να είστε ανοιχτοί επίσης στις αλλαγές ή ανατροπές που μπορεί να έρθουν. Μην προσκολάστε σε αυτό που φτιάξατε στο μυαλό σας γιατί αν δεν γίνει όπως ακριβώς το σκεφτήκατε, ένα μόνο είναι σίγουρο….θα απογοητευτείτε. Εξασκηθείτε στην πρακτική που συστήνουν οι γιόγκι, ο Ηράκλειτος, το mindfulness "ζήσε στο παρόν" ή "ακολούθησε τη ροή" και τότε όλα στη ζωή σου θα είναι πιο χαλαρά και πιο όμορφα! Καλό καλοκαίρι λοιπόν με ξεχωριστές και μοναδικές στιγμές "παρουσίας"!

Σουάμι Νιρβικάλπα

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2022 Swami Nirvikalpa - Olga Alexiou, All rights reserved.