Πώς να εντάξω καλές συνήθειες στην ημέρα μου;

Γράφει η
Πώς να εντάξω καλές συνήθειες στην ημέρα μου;

Με ρωτάτε συχνά "έχω τόσες πολλές υποχρεώσεις, πώς μπορώ να εντάξω τη γιόγκα, το διαλογισμό και κάποιες υγιεινές συνήθεις στη μέρα μου;" Να τι προτείνω:

 1. Ξεκινήστε την ημέρα σας μόλις ξυπνήσετε καθισμένοι στο κρεβάτι σας με την εξισορροπητική αναπνοή στα ρουθούνια Νάντι Σόντανα Πραναγιάμα. Φέρνει ισορροπία στο συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και αυτό καθορίζει την ημέρα σας.
 2. Καθαρίστε τις τοξίνες απότη γλώσσα σας με το πρωινό βούρτσισμα.
 3. Πιείτε ένα ποτήρι χλιαρό νερό με λίγες σταγόνες λεμονιού. Καθαρίζει τις τοξίνες από το πεπτικό σύστημα.
 4. Όταν κάθεστε στον υπολογιστή σας βάλτε μια υπενθύμιση κάθε μιάμιση ώρα. Σκανάρετε νοερά το σώμα σας και νιώστε ποιά περιοχή είναι σφιγμένη. Κάντε κάποιες κινήσεις για να τη χαλαρώσετε και 5-8 αναπνοές μέσα από αυτή την περιοχή – με κάθε εισπνοή νιώστε ζωτικότητα και θερμότητα εκεί, με κάθε εκπνοή νιώστε ότι φεύγει όλη η ένταση και χαλαρώνει η περιοχή.
 5. Σε στρεσογόνες συνθήκες στη διάρκεια της ημέρας παρατηρήστε το πρότυπο της αναπνοής σας και καθιερώστε τη συνήθεια να πάρετε μερικές βαθιές και μακριές αναπνοές. Αυτό θα βάλει σε λειτουργία το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και θα σας βοηθήσει να τις διαχειριστείτε καλύτερα.
 6. Στην οδήγηση αποφύγετε να μιλάτε στο κινητό σας. Αξιοποιήστε τον χρόνο που περιμένετε στο φανάρι παρατηρώντας γύρω σας. Παντού υπάρχει κάτι όμορφο και θετικό αρκεί να θέλετε να το δείτε. Να είστε παρών/ ούσα.
 7. Στο μεσημεριανό ή απογευματινό σας γεύμα στο γραφείο ή στο σπίτι μην τρώτε μπροστά στον υπολογιστή. Πριν ξεκινήσετε το γεύμα, καθίστε αναπαυτικά και χαλαρώστε την περιοχή της κοιλιάς και τις εντάσεις εκεί, παίρνοντας 10 βαθιές, χορταστικές αναπνοές! Νιώστε την διεύρυνση και την συστολή της κοιλιάς σας. Αδειάστε το μυαλό σας από όλες τις σκέψεις. Εστιάστε στο φαγητό σας και στην νοστιμιά του και απολαύστε κάθε μπουκιά.
 8. Γυρνώντας από τη δουλειά κάντε την άσανα του μωρού (σασανκάσανα) για 3-5 λεπτά! Θα επιφέρει ηρεμία στο νευρικό σας σύστημα και θα διώξει την κούραση της ημέρας.
 9. Πριν κοιμηθείτε κάντε 10-15 επαναλήψεις της αναπνοής βουητό της μέλισσας (μπράμαρι πραναγιάμα). Θα αδειάσει όλες τις σκέψεις από το νου σας και θα σας καλμάρει ώστε να κάνετε ένα ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο. Αν δεν την γνωρίζετε δείτε το βίντεο εδώ. Αν είστε πιο εξοικειωμένοι/ ες κάνετε την πρακτική Τρατάκα.

Σουάμι Νιρβικάλπα

 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2022 Swami Nirvikalpa - Olga Alexiou, All rights reserved.