Μαθήματα Διαλογισμού

Θέλω κατ’ αρχάς να αποσαφηνίσω τον όρο – τι είναι διαλογισμός και τι δεν είναι. Ο διαλογισμός είναι μια εμπειρία (Dhyana), μια κατάσταση ύπαρξης του ανθρώπου, που προκύπτει από την εξάσκηση στις πρακτικές του διαλογισμού. Η εξάσκηση στην πρακτική του διαλογισμού μετατρέπει έναν διασκορπισμένο και ασταθή νου σε συγκεντρωμένο και ελεγχόμενο νου με στόχο να μειωθεί το στρες, να χρησιμοποιηθεί καλύτερα το δυναμικό του ασκούμενου και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και η υγεία του.

Διαλογισμός δεν είναι παθητικότητα και απάθεια. Η χαλαρότητα στην οποία οδηγεί η πρακτική του διαλογισμού δεν σημαίνει αδράνεια, σημαίνει σώμα και νους χωρίς εντάσεις.

Τα οφέλη του διαλογισμού στην ψυχοσωματική υγεία του ανθρώπου είναι εκτενώς γνωστά και αποδεκτά στις μέρες μας από τον ιατρικό και επιστημονικό κόσμο. Οι πιο πρόσφατες επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν πλέον την αντίληψη των αρχαίων γιόγκι ότι ο διαλογισμός κυριολεκτικά επαναπρογραμματίζει τον εγκέφαλο και τις συνάψεις του και επηρεάζει την κυτταρική δομή του ατόμου. Εφαρμόζοντας πρακτικές διαλογισμού στην καθημερινότητά μας βοηθάμε το σώμα μας να ανταπεξέλθει καλύτερα, ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας, δυναμώνουμε τη μνήμη μας και τις εγκεφαλικές λειτουργίες, εξισορροπούμε το συναίσθημα, καταπολεμάμε θλίψη, πανικό, άγχος και χρόνιους πόνους.

Οι πρακτικές διαλογισμού που διδάσκω είναι από το σύστημα της Σατυανάντα Γιόγκα στο οποίο έχω εκπαιδευτεί, που συνδυάζει την παράδοση με την επιστημονικότητα και δίνει έμφαση στην διεύρυνση της επίγνωσης του ανθρώπου.

Διδάσκω τις πρακτικές διαλογισμού σε έναν κύκλο σπουδών 4 ετών. Κάθε έτος χωρίζεται σε 3 διδακτικές ενότητες – η κάθε ενότητα διαρκεί περίπου 3 μήνες με εβδομαδιαίες συναντήσεις και κορυφώνεται με μια ημερίδα. Με την ολοκλήρωση των 4 ετών ο ασκούμενος έχει όλα τα εφόδια, τις γνώσεις και την ετοιμότητα να χρησιμοποιήσει το νου του προς το απόλυτο όφελός του. Ακόμα όμως και με την ολοκλήρωση της πρώτης ενότητας του πρώτου έτους βιώνει την εμπειρία του «ήρεμου νου».

 

Ενδιαφέρεστε για Μαθήματα Διαλογισμού; Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα:

Joomla Forms makes it right. Balbooa.com