Η Δύναμη της Θέλησης

Γράφει η
Η Δύναμη της Θέλησης

Κάθε αλλαγή στη ζωή μας χρειάζεται να συνοδεύεται από τον απαραίτητο χρόνο και την ενέργεια για να καταφέρει ο νους μας να την αφομοιώσει. 

Στα τρέχοντα τμήματα του διαλογισμού, δουλεύουμε με τη δύναμη της θέλησης ώστε να ενισχύσουμε εκείνες τις συνήθειες και να στραφούμε προς την υγεία και την ευεξία, σε πείσμα συνηθειών και έξεων που έχουν χτιστεί εδώ και δεκαετίες.

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο και μάθετε με ποιους τρόπους μπορεί ο πολυάσχολος εγκέφαλος μας να ενισχύσει τη δύναμη της θέλησης.

• Η εγκεφαλική περιοχή που συνδέεται με τη θέληση είναι ο μετωπιαίος φλοιός, ο “διευθύνων σύμβουλος” θα έλεγε κανείς του εγκεφάλου μας.

Η δύναμη της θέλησης είναι ένας εξαιρετικά περιορισμένος νοητικός πόρος. Όπως και οι μύες του σώματος, εάν πιεστεί πέρα από κάποιο όριο, εξαντλείται.

• Η περιορισμένη αντοχή της θέλησής μας, εξυπηρετεί βασικές αρχές ενεργειακής οικονομίας για τον εγκέφαλό μας. Δεν μπορούν να γίνουν όλα ταυτόχρονα! Για αυτό δεν έχει νόημα για παράδειγμα να επιχειρήσουμε να κόψουμε το κάπνισμα, ενώ παράλληλα κάνουμε δίαιτα και απεξάρτηση από το αλκοόλ! Οι “βλαπτικές συνήθειες” είναι δύσκολο να κοπούν ακόμη και με τον καιρό – πολύ περισσότερο από τη μια μέρα στην άλλη.

Μερικά απλά τεχνάσματα όμως μπορούν να βοηθήσουν

  • Το πρώτο βήμα είναι η αυτογνωσία: Ο μόνος τρόπος να επιδιορθωθούν οι “ατέλειες” της δύναμης της θέλησης είναι να γνωρίζουμε για αυτές. Μόνο κατά αυτόν τον τρόπο μπορούν να ενισχυθούν οι κατάλληλοι “νοητικοί μύες”, καθιστώντας ευκολότερη την επιτυχία των ετήσιων “τελετουργικών” μας προς την αυτo-βελτίωση. 
  • Μία άλλη έξυπνη μέθοδος είναι να ενισχύσουμε αντίστοιχες θετικές συνήθειες αντί να προσπαθούμε να “καταπολεμήσουμε” τις αρνητικές.
  • Άλλος τρόπος είναι ο περισπασμός: η εξεύρεση δημιουργικών τρόπων για να βγάζουμε τον πειρασμό από το μυαλό μας.
  • Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικός φαίνεται πως είναι ο παράγοντας της τακτικής εξάσκησης στην αυτοπειθαρχία. Σχετική έρευνα έδειξε ότι ο αυτοέλεγχος των συμμετεχόντων αυξήθηκε σημαντικά, όταν τους ζητήθηκε επί δύο συνεχόμενες εβδομάδες να βελτιώσουν τη στάση του σώματός τους!
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: