Τι είναι τα Γιάμα-Νιγιάμα και τρόποι εφαρμογής τους για μια αρμονική ζωή

Γράφει η
Τι είναι τα Γιάμα-Νιγιάμα και τρόποι εφαρμογής τους για μια αρμονική ζωή

Το σύστημα διαλογισμού της Ράτζα Γιόγκα που βασίζεται στη αρχαίο εγχειρίδιο του Πατάντζαλι, γραμμένο στα σανσκριτικά το 500 π.Χ., θεωρείται η επιστήμη του νου.

Σύμφωνα με τον Σουάμι Σατυανάντα είναι ένα αριστούργημα λακωνικότητας, διαύγειας, ακρίβειας και επιστημονικότητας. Μπορεί να θεωρηθεί ένα ισχυρό ψυχιατρικό-ψυχολογικό σύστημα το οποίο σκοπεύει να οδηγήσει τον ασκούμενο να εξερευνήσει όλα τα επίπεδα του νου και να απελευθερωθεί από τους περιορισμούς του ώστε να βιώσει την πραγματική εσωτερική ελευθερία.

Στα οκτώ βήματα αυτού του συστήματος διαλογισμού: Γιάμα-Νιγιάμα-Άσανα-Πραναγιάμα- Πρατυαχάρα-Ντάρανα-Ντυάνα-Σαμάντι, ο Πατάντζαλι δίνει μια ευρεία κλίμακα πρακτικών, οι οποίες εναρμονίζουν προοδευτικά το νου και επιφέρουν μια ευρεία και καθαρή αντίληψη.

Το πρώτο βήμα είναι τα 5 Γιάμα, δηλαδή οι έννοιες της: 

 1. μη βλαπτικότητας (ahimsa),
 2. ειλικρίνειας (satya)
 3. εντιμότητας (asteya)
 4. διαχείρισης των αισθήσεων (brahmacharya),
 5. μη κτητικότητας (aparigraha)

Τα 5 Γιάμα έχουν σχεδιαστεί για να εναρμονίζονται οι κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις.

Μετά έχουμε τα 5 Νιγιάμα:

 1. καθαρότητα (shaucha),
 2. ικανοποίηση (santosha),
 3. λιτότητα (tapas),
 4. μελέτη του εαυτού (swadhyaya),
 5. αφοσίωση στον ανώτερο εαυτό (ishwara pranidhana)

Τα 5 Νιγιάμα αποσκοπούν να εναρμονίσουν τη σχέση μας με τον εσωτερικό μας κόσμο.

Σύμφωνα με τον Σουάμι Σατυανάντα τα Γιάμα-Νιγιάμα "έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν τη σύγκρουση ανάμεσα στις εξωτερικές πράξεις και τα εσώτερα αισθήματα του ανθρώπου. Όταν οι εξωτερικές πράξεις δεν είναι αρμονικές, τότε ο νους διαταράσσεται. Και αντίστροφα ένας διαταραγμένος νους τείνει να αναπαράγει δυσαρμονικές πράξεις." Είναι ένα φαύλος κύκλος που μας κρατά σε συνεχή δυσαρμονία και ένταση.

Στα μαθήματά μου "Διαλογισμός για όλους", έχω ενσωματώσει στις πρακτικές που διδάσκω τα Γιάμα-Νιγιάμα ώστε αρχικά να διευρύνουμε την επίγνωση μας σε σχέση με αυτές τις στάσεις-συμπεριφορές και προοδευτικά να σκεφτούμε άλλους τρόπους δράσης και συμπεριφοράς ώστε να σταματήσουμε να αναπαράγουμε τον φαύλο κύκλο της δυσαρμονίας και να ηρεμήσουμε το νου με συγκροτημένες και αρμονικές πράξεις-συμπεριφορές προς τον εαυτό μας, τους συνανθρώπους, τη ζωή και το περιβάλλον. 

 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2021 Swami Nirvikalpa - Olga Alexiou, All rights reserved.