Τρεις τρόποι να αγαπώ και να φροντίζω τον εαυτό μου

Γράφει η
Τρεις τρόποι να αγαπώ και να φροντίζω τον εαυτό μου

Τι σημαίνει στην πράξη αγαπώ και φροντίζω τον εαυτό μου;

Συνήθως όταν σκεφτόμαστε την έννοια της αγάπης και της φροντίδας, το μυαλό μας πηγαίνει στα παιδιά μας, στο σύντροφό μας, στους γονείς μας και τελικά ίσως ποτέ να μη σκεφτούμε τον εαυτό μας. Θεωρούμε ότι είναι εγωιστικό ή αυτάρεσκο ή ναρκισσιστικό να αγαπάμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας! 


Ας δούμε τι σημαίνει στην πράξη αγαπώ και φροντίζω τον εαυτό μου. Καθώς είμαστε σώμα, νους, συναίσθημα και ψυχή ας κοιτάξουμε πώς μπορούμε να φροντίσουμε το καθένα από αυτά:

  • Αγαπώ και φροντίζω το σώμα μου σημαίνει ότι ακούω τις καθημερινές ανάγκες του και του δίνω ότι χρειάζεται για να έχει υγεία και ευεξία, όπως λίγα λεπτά καθημερινής άσκησης, θρεπτική και υγιεινή τροφή, μια τακτική ευεργετική συνήθεια όπως ένα μασάζ κ.α.
  • Αγαπώ και φροντίζω το νου μου σημαίνει ότι του προσφέρω καθημερινά λίγες στιγμές πολυπόθητης γαλήνης, ηρεμίας και ησυχίας που τόσο έχει ανάγκη, κάνοντας για παράδειγμα μια ολιγόλεπτη πρακτική διαλογισμού ή σιωπής και παρατήρησης. Αντί να τον κατακρίνω ή να τον αγνοώ ή να μάχομαι μαζί του κάνω το νου "φίλο" μου όπως μας έχει διδάξει ο δάσκαλός μου Swami Satyananda! Έτσι όταν κάθομαι να κάνω την πρακτική του διαλογισμού μου και ο νους μου τρέχει αλλού, του ζητάω "ευγενικά" να έρθει μαζί μου, να με ακολουθήσει και να με στηρίξει σε αυτό που προσπαθώ να κάνω, όπως θα ζητούσα από κάποιο φίλο μου.
  • Αγαπώ και φροντίζω τα συναισθήματα μου σημαίνει ότι αποδέχομαι όλα τα συναισθήματα τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά ακόμα και αν δεν μου αρέσουν. Η αποδοχή ότι υπάρχουν και η προσπάθεια που κάνω για να τα αλλάξω είναι η έμπρακτη αγάπη και φροντίδα ως προς αυτά.
  • Όσον αφορά τον ψυχισμό μας δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι, η έμφυτη φύση της ψυχής είναι η αγάπη, η φροντίδα και η καλοσύνη προς όλους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συνδεθούμε μαζί της και αυτό μπορεί να γίνει όταν το σώμα μας είναι υγιές, ο νους είναι ήρεμος και τα συναισθήματα μας διαχειρίσιμα.


Εδώ δίνω συμβουλές με κάποιες από τις αγαπημένες καθημερινές μου συνήθειες φροντίδας για το σώμα και το νου με την παρότρυνση να τις δοκιμάσεις. 

Φρόντισε το σώμα σου #1

lemon water

Πιες κάθε πρωί μόλις ξυπνάς 1-2 ποτήρια χλιαρό ή ζεστό νερό με λίγες σταγόνες λεμόνι. Κατ' αρχήν είναι σύμμαχος στο αδυνάτισμα καθώς το λεμόνι περιέχει την πεπτίνη, ουσία που βοηθάει πολύ στην αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε δίαιτας γιατί προκαλεί αίσθημα κορεσμού. Παράλληλα, χάρη στις αντισηπτικές του ιδιότητες, το πρωινό αυτό ρόφημα καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες αφού η διουρητική του δράση, αυξάνει την παραγωγή των ενζύμων που κινητοποιούν την αποτοξινωτική λειτουργία του οργανισμού.Πρακτικές αναπνοής για τη διαχείριση του στρες

Φρόντισε το σώμα σου #2

brush

Dοκίμασε το dry brushing. Μια από τις πιο ευεργετικές πρακτικές: 

  1. μαλακώνει το δέρμα σου
  2. ενεργοποιεί το λεμφικό σύστημα και άρα βελτιώνει το ανοσοποιητικό σου και βοηθάει το σώμα να αποτοξινωθεί φυσικά
  3. απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα
  4. καθαρίζει τους πόρους
  5. μειώνει την κυτταρίτιδα
  6. και το κυριότερο: δίνει ένα απίστευτο αίσθημα ενέργειας! 

Ξεκίνησε με μια πιο μαλακή βούρτσα. Βούρτσισε το σώμα σου κατά προτίμηση το πρωί πριν το ντους με απαλές κυκλικές κινήσεις από τα πόδια προς την καρδιά, από τα χέρια προς την καρδιά και στην κοιλιά με κυκλικές κινήσεις. Διάβασε αναλυτικές οδηγίες εδώ

Φρόντισε το νου σου

meditation video

Καθιέρωσε τη συνήθεια να κάνεις 5 -10 λεπτά το πρωί ή το βράδυ πριν κοιμηθείς μια πρακτική διαλογισμού. Στο σύστημα Σατυανάντα που διδάσκω υπάρχει μια ποικιλία τεχνικών διαλογισμού για αρχάριους, τις οποίες πρόσφατα έχω βιντεοσκοπήσει και διατίθενται από το site μου στην κατηγορία Self Practice, Ενότητα 11 ώστε να μπορείς με ευκολία να τις εφαρμόσεις στο σπίτι σου. Προς το παρόν μπορείς να ξεκινήσεις με αυτή την τρίλεπτη πρακτική χαλάρωσης σώματος για ήρεμο σώμα και νου, πατώντας εδώ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2020 Swami Nirvikalpa, Olga Alexiou, All rights reserved.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: