4 απλές συμβουλές για να γίνει ο διαλογισμός πιο αποτελεσματικός

Γράφει η
4 απλές συμβουλές για να γίνει ο διαλογισμός πιο αποτελεσματικός

Πολλοί με ρωτάτε: πώς μπορώ να γίνω πιο αποτελεσματική/ ός στον διαλογισμό μου; Ακολουθούν 4 συμβουλές που πιστεύω ότι θα σας βοηθήσουν στην προσπάθειά σας.

  1. Διατηρείστε τη γιογκική επίγνωση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο στην τάξη ή στο μάθημα της γιόγκα και του διαλογισμού. Τα τελευταία χρόνια η γιόγκα, ο διαλογισμός, το mindfullness έχουν γίνει μόδα και είναι σύνηθες πολλοί να μπαίνουν σε κάποια μαθήματα aerial yoga, hot yoga, acro yoga και σε σύντομες συνεδρίες διαλογισμού ή mindfullness. Έτσι χάνεται το ίδιο το νόημα της γιόγκα και του διαλογισμού, που σύμφωνα με τα αρχαία κείμενα και τον σοφό Patanjali είναι ένα σύστημα αυτο-πειθαρχίας που στοχεύει στην εξάλειψη των διακυμάνσεων του νου και βασίζεται στην αδιάλειπτη, συνεχή και σταθερή πρακτική (αμπυάσα). Ο Swami Satyananda, εμπνευστής του συστήματος Satyananda Yoga το οποίο εφαρμόζω και διδάσκω εδώ και τριάντα πέντε χρόνια, έλεγε ότι αυξάνεις πολύ τις πιθανότητες να βρεις νερό αν σκάψεις σε ένα σημείο στα εκατό μέτρα, και δεν έχεις καθόλου πιθανότητες αν σκάψεις σε δέκα σημεία από δέκα μέτρα.

  2.  Για 5’ την ημέρα καθίστε σε μια καρέκλα, στο πάτωμα ή όπου αισθάνεστε άνετα και ηρεμήστε. Προσπαθήστε να προστατεύσετε το νου σας από εξωτερικά ερεθίσματα, αδειάστε τις σκέψεις σας. Παρατηρείστε την αναπνοή σας. Προς το τέλος της πρακτικής βάλτε έναν κατευναστικό ήχο που θα σηματοδοτεί το τέλος της εξάσκησής σας. Επαναλάβετε τη συγκεκριμένη πρακτική για τουλάχιστον 40 ημέρες – η νευροεπιστήμη λέει ότι τόσο χρειάζεται ο εγκέφαλός μας για να καταγράψει μια πράξη ως συνήθεια.

  3. Πολύ σημαντικό: δημιουργήστε μια ξεκάθαρη πρόθεση (sankalpa). Για ποιον λόγο κάνω αυτή την προσπάθεια; Τι θέλω να πετύχω; Επαναλάβετε αυτή την πρόθεση στην αρχή της πρακτικής σας. Στην πορεία απελευθερωθείτε από τις προσδοκίες. Η έντονη προσκόλληση στο αποτέλεσμα δημιουργεί εμπόδια. Αυτή είναι η έννοια της vairagya, της μη προσκόλλησης στο αποτέλεσμα. Απολαύστε το ταξίδι, τη διαδρομή όπως περιγράφεται υπέροχα στο ποίημα του Καβάφη.

  4. Και τέλος, βγάλτε από το μυαλό σας ότι πρέπει να πασχίσουμε πολύ... ότι ο διαλογισμός είναι κάτι άπιαστο... βήμα βήμα με τακτικότητα και μεθοδικότητα κατακτάμε το στόχο μας. Και μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε τον εαυτό σας για την προσπάθειά σας! Τα καταφέρατε και σήμερα, μπράβο σας! ❤

Om & Prem! 

Δείτε εδώ τις αρχές της διδασκαλίας μου στα 4 έτη σπουδών διαλογισμού

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2021 Swami Nirvikalpa - Olga Alexiou, All rights reserved.