Τι είναι η Ahimsa και πώς επηρρεάζει τη ζωή μας;

Γράφει η
Τι είναι η Ahimsa και πώς επηρρεάζει τη ζωή μας;

Αγαπητοί φίλοι Χάρι Ομ!

Θα ξεκινήσω να αναλύω τα Γιάμα - Νιγιάμα περισσότερο, καθώς με ρωτάτε πολλοί:

Το πρώτο Γιάμα είναι η Ahimsa που συχνά μεταφράζεται ως "μη βία" ή "μη βλαπτικότητα" και σημαίνει να εγκαταλείψουμε την εχθρότητα, την επιθετικότητα, το θυμό και τον εκνευρισμό και να δημιουργήσουμε χώρο μέσα μας για τη γαλήνη και την ειρήνη.

Θα χρειαστεί να συνειδητοποιήσουμε την έννοια της μη βλαπτικότητας στο σωματικό, λεκτικό, νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο. Σκεφτείτε πόσες φορές είμαστε βλαπτικοί και επικριτικοί προς τους άλλους με τα λόγια μας. Πόσες φορές κάνουμε αρνητικές σκέψεις για τους φίλους, το γείτονα, τους συνεργάτες, την κυβέρνηση κ.α. Πόσες φορές νιώθουμε αρνητικά συναισθήματα και κατά κάποιο τρόπο "εκβιάζουμε" συναισθηματικά τα παιδιά μας, τους συντρόφους, τους γονείς μας κ.α.

Σε ένα από τα ταξίδια μου στην Ινδία, ο δάσκαλος μου Swami Niranjanananda μας προέτρεψε να αναλογιστούμε με ποιο τρόπο συνεισφέρουμε στη "συναισθηματική οικολογία" του πλανήτη, ενισχύοντας το θετικό ή το αρνητικό; Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι όχι μόνο οι πράξεις αλλά και οι αρνητικές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα είναι μια μορφή βίας για εμάς και τους άλλους και αναπαράγουν τον φαύλο κύκλο της εχθρικότητας και της επιθετικότητας στο περιβάλλον.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Το πρώτο βήμα για την αλλαγή είναι να συνειδητοποιήσουμε και να αποδεχτούμε το πόσο επικριτικοί ή βλαπτικοί ήμαστε με τις πράξεις, τα λόγια, τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας. Γιατί πως να αλλάξουμε κάτι αν πρώτα δεν το συνειδητοποιήσουμε;

Το δεύτερο βήμα είναι να αποφασίσουμε ότι θα σταματήσουμε να τροφοδοτούμε τις βλαπτικές πράξεις-λόγια-σκέψεις-συναισθήματα.

Και το τρίτο βήμα είναι να δημιουργήσουμε χώρο μέσα μας για θετικές σκέψεις και γαλήνια, ειρηνικά συναισθήματα και να αντικαταστήσουμε τις βλαπτικές-εχθρικές σκέψεις με αντίστοιχες θετικές. Κατόπιν ενισχύουμε την έκφρασή τους στην καθημερινότητά μας και στις αλληλεπιδράσεις μας.

Στα μαθήματα διαλογισμού που κάνουμε εξασκούμαστε συστηματικά και μεθοδικά σε αυτά τα βήματα ώστε να καλλιεργήσουμε, να ενισχύσουμε και να εκφράσουμε ποιότητες όπως η πραότητα, η διαλλακτικότητα και η ειρήνη (σάντι) με τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας.

Ομ Σάντι, Σάντι, Σάντι

Swami Nirvikalpa

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2021 Swami Nirvikalpa - Olga Alexiou, All rights reserved.