Είναι να "παραδώσουμε" το "εγώ" μας στον ανώτερο εαυτό μας και ίσως είναι το πιο δύσκολο νιγιάμα να προσεγγίσουμε. Ο Patanjali αναφέρει ότι με αυτή την στάση, επιτυγχάνεται η κατάσταση της τέλειας συγκέντρωσης ή το σαμάντι των γιόγκι.
Τι σημαίνει να παραδοθείς στη γιόγκα;
Όταν παραδίνεσαι, ανοίγεις την πόρτα στην αγάπη και την εμπιστοσύνη για τον εαυτό σου, για τους ανθρώπους, τη φύση και μένεις ανοιχτός σε ό,τι έχει να προσφέρει η ζωή. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε πιο στοργικοί και συνδεδεμένοι με τον κόσμο και σύμφωνα με τον Swami Satchidananda σημαίνει επίσης την προσφορά των πράξεών μας στην ανθρωπότητα και το να θυμόμαστε ότι "όλοι είμαστε ένα".
Πώς να εξασκηθούμε στην αφοσίωση και στην παράδοση τόσο κατά την πρακτικής μας στη γιόγκα όσο και στην καθημερινή μας ζωή;
- Η οδηγία να "αφεθείτε" στο μάθημα της γιόγκα και του διαλογισμού μπορεί να ακούγεται εξαιρετικά απλή, αλλά μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθάνεσθε ιδιαίτερα ευάλωτους. Ειδικά στον σύγχρονο κόσμο μας, όπου προσπαθούμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο σε κάθε πράξη, δεν μας αρέσει καθόλου να "αφεθούμε" ή να παραδοθούμε". Το κλειδί εδώ είναι να πάψουμε να βλέπουμε την "παράδοση" ως ευαλωτότητα, αλλά ως σεβασμό προς το σώμα μας.
- Όσον αφορά την "παράδοση" στην καθημερινή ζωή η πιο κοντινή έννοια με την οποία μπορούμε να συσχετιστούμε είναι η έννοια της "μη προσκόλλησης". Η πρακτική της "μη προσκόλλησης" μας ενθαρρύνει να δράσουμε με επίγνωση, με αφοσίωση και προσήλωση στο παρόν και να εγκαταλείψουμε τις προσδοκίες μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε στόχους στη ζωή μας.
- Ας αφήσουμε την εμμονή να ελέγχουμε όλες τις πτυχές της ζωής, για να νιώσουμε προσωρινά ασφαλείς. Η ζωή είναι απροσδόκητη έτσι και αλλιώς και θα μας οδηγήσει σε κάθε είδους ανατροπές, όμως αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Όταν αφήνουμε την ανάγκη για έλεγχο, η ζωή γίνεται μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια. Δοκιμάστε να απελευθερώσετε τις προσκολλήσεις σας σε οτιδήποτε δημιουργεί την ψευδαίσθηση του ελέγχου. Και ας εστιάσουμε στο να χαιρόμαστε και να βρίσκουμε τη γαλήνη αυτή τη στιγμή.
- Ένας άλλος τρόπος είναι να ασκηθούμε στην Μπάκτι Γιόγκα, όπως δίδαξε ο Swami Sivananda, όπου η πρόθεση των πράξεών μας είναι να ωφελήσουμε τη ζωή των άλλων και έτσι μετατοπιζόμαστε από τον "εγωκεντρικό" εαυτό μας στην ανιδιοτελή αφοσίωση.
Σουάμι Νιρβικάλπα
- YouTube
- Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Copyright © 2022 Swami Nirvikalpa - Olga Alexiou, All rights reserved.