Μελέτη του εαυτού (swadhyaya) το τέταρτο Νιγιάμα της Ράτζα Γιόγκα του Πατάντζαλι

Γράφει η
Μελέτη του εαυτού (swadhyaya) το τέταρτο Νιγιάμα της Ράτζα Γιόγκα του Πατάντζαλι

Το τέταρτο niyama είναι το Swadhyaya και σημαίνει το να στοχάζεσαι, να διαλογίζεσαι τον Εαυτό. 

Είναι η αυτομελέτη και ο αυτοστοχασμός, η προσπάθειά μας να ερευνήσουμε και να γνωρίσουμε τον εσωτερικό μας εαυτό. Όπως είπαν και οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι το "Γνώθι Σεαυατόν". 

Τι σημαίνει όμως να μελετάμε τον εαυτό μας στην πράξη; Η άσκηση της αυτογνωσίας σε ένα μάθημα γιόγκα και διαλογισμού ξεκινά από την παρατήρηση της στάσης του σώματος, των φυσικών αισθημάτων, της φυσικής αναπνοής, των σκέψεων και των συναισθημάτων στην παρούσα στιγμή.

Ένας άλλος τρόπος να δούμε τη μελέτη του εαυτού στην καθημερινή μας ζωή είναι να καλλιεργήσουμε την ενσυνείδηση, να διευρύνουμε την επίγνωση μας. Για παράδειγμα να συνειδητοποιήσουμε ποιες είναι οι δυνάμεις μας, οι αδυναμίες, οι ανάγκες, οι επιθυμίες και οι φιλοδοξίες μας. Τι μας θυμώνει; Τις μας κάνει χαρούμενους; Ποιός είναι ο σκοπός της ζωής μας; Ποιο είναι το dharma μας; 

Όταν ασκούμαστε  στην αυτοπαρατήρηση, αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε τα υποσυνείδητα πρότυπα που διέπουν τη ζωή μας. Τα κάρμα μας, τις αιτίες πίσω από τα μοτίβα των σκέψεων, των συνηθειών και των πράξεων μας. Σταδιακά αναπτύσσουμε την ικανότητα να "βλέπουμε την αλήθεια" χωρίς να "κρίνουμε" τον εαυτό μας. Όταν μπορούμε να παρατηρήσουμε, και όχι να κρίνουμε τι κάνουμε και πώς νιώθουμε την κάθε στιγμή, ανοίγουμε ένα παράθυρο ενσυναίσθησης για τον εαυτό μας και για τους άλλους.

Μια άλλη πτυχή του Σουαντάγια είναι η μελέτη φιλοσοφικών κειμένων από διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις καθώς και επιστημονικών ερευνών. Μέσω της μελέτης και της έρευνας ερχόμαστε σε επαφή με τη γνώση και τη σοφία που υπάρχει μέσα μας και κατανοούμε επίσης την καθολικότητα των εμπειριών τής ζωής.

Η ευτυχία είναι η φύση μας και είναι φυσικό  να την επιθυμούμε. Αρκεί να μην την αναζητάμε έξω από εμάς. Για να έρθετε σε επαφή με την πηγή της ευτυχίας που βρίσκεται μέσα σας εξασκηθείτε στο Swadhyaya, την τέχνη της αυτο-μελέτης, της αυτο-παρατήρησης του να κοιτάτε μέσα σας. 

Ένας διαλογισμός ως προς την κατεύθυνση να ανακαλύψουμε ποιός πραγματικά είμαστε, είναι από το φιλοσοφικό σύστημα της Vedanta. Στοχαστείτε για λίγα λεπτά καθημερινά και ρωτήστε τον εαυτό σας:

 • Είμαι αυτό το σώμα;
 • Είμαι οι αισθήσεις;
 • Είμαι ο εγκέφαλος;
 • Είμαι οι σκέψεις;
 • Είμαι τα συναισθήματα;
 • Ποιός είμαι;
 • Ποιός είμαι; 

Διάβαστε εδώ ένα σχετικό άρθρο στο site μου για το τι είναι η επίγνωση, η ενσυνείδηση, το mindfulness και ο διαλογισμός.

Σουάμι Νιρβικάλπα

 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2022 Swami Nirvikalpa - Olga Alexiou, All rights reserved.