Διαλογισμός ευγνωμοσύνης

Γράφει η
Διαλογισμός ευγνωμοσύνης

Σε αυτό το διαλογισμό ευγνωμοσύνης, μαθαίνουμε να είμαστε ευγνώμονες για τους ανθρώπους γενικά στη ζωή μας, ακόμα και για τους ανθρώπους που μας ενοχλούν.

Αυτό φυσικά μας κάνει να νιώθουμε πολύ περισσότερο ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι και αυξάνει την υπομονή και την ανεκτικότητά μας για τις ατέλειες των ανθρώπων, μιας και όλοι έχουμε αδυναμίες και ελαττώματα. Εκφράζουμε επίσης ευγνωμοσύνη για τη φύση, κάνοντάς μας να εκτιμήσουμε ακόμη περισσότερο τον φυσικό κόσμο. Ο διαλογισμός της ευγνωμοσύνης μας βοηθά να νιώσουμε αισθήματα εσωτερικής ικανοποίησης και χαράς!

 • Καθίστε σε μια αναπαυτική στάση με όρθιο τον κορμό σας, κλείστε απαλά τα μάτια σας και ξεκινήστε χαλαρώνοντας όλο το σώμα σας καθώς το "σκανάρετε" νοερά από την κορυφή του κεφαλιού ως τα δάχτυλα των ποδιών σας.
 • Εστιάστε στην αίσθηση της αναπνοής στα ρουθούνια σας και πάρτε τουλάχιστον 10-15 αναπνοές. Ενώ αναπνέετε αργά, βαθιά και ρυθμικά ενεργοποιείται το παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα και έτσι αρχίζετε να ενισχύετε τα αισθήματα της χαλάρωσης και της ευεξίας.
 • Για να διαλογιστείτε στην ευγνωμοσύνη, ξεκινήστε με τους ανθρώπους που αγαπάτε.
  • Φέρτε στο μυαλό αυτούς τους ανθρώπους. Ξεκινήστε με ένα άτομο που αγαπάτε πραγματικά και πείτε του νοερά το μάντρα "Είμαι ευγνώμων που σε έχω στη ζωή μου". Οραματιστείτε ότι αγκαλιάζετε αυτό το πρόσωπο με όλη τη δύναμη της καρδιάς σας. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε χαρούμενοι. 
 • Το επόμενο βήμα είναι να είμαστε ευγνώμονες για τις γνωριμίες μας. Για τους ανθρώπους για τους οποίους νιώθουμε κάπως ουδέτερα. Αυτό θα μας να βοηθήσει να είμαστε ευγνώμονες για τους ανθρώπους γενικά.
  • Φέρνετε τώρα στο μυαλό σας κάποιον που σας είναι γνωστός αλλά όχι κάποιον με τον οποίο είστε ιδιαίτερα κοντά ή κάποιον που αντιπαθείτε. Θυμηθείτε ένα πράγμα που κάνει το οποίο σας κάνει να νιώθετε άνετα και ευχάριστα, όπως ότι σας χαμογελά εγκάρδια ή σας λέει κάποιο καλό λόγο! Φανταστείτε ότι αυτό συμβαίνει τώρα και επαναλάβετε το μάντρα της ευγνωμοσύνης "Είμαι ευγνώμων που σε έχω στη ζωή μου". Και πάλι, παρατηρήστε την αίσθηση της ικανοποίησης μέσα σας. 
 • Τώρα να είμαστε ευγνώμονες και για τους ανθρώπους που αποτελούν κάποια πρόκληση με κάποιο τρόπο στη ζωή μας. Αυτό μπορεί να φαίνεται λίγο περίεργο και δύσκολο στην αρχή. Ωστόσο είναι σημαντικό καθώς αυτοί οι άνθρωποι με τον τρόπο τους ίσως μας βοηθούν να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς μας και να αναπτύξουμε ποιότητες και δυνάμεις που συμβάλλουν στην προσωπική μας εξέλιξη. 
  • Τώρα μπορείτε να φέρετε στο νου σας ανθρώπους με τους οποίους δυσκολεύεστε να συνεννοηθείτε. Κατόπιν αναζητήστε να βρείτε ένα πράγμα για το οποίο μπορεί να τους είστε ευγνώμονες. Και πάλι, επαναλάβετε το μάντρα της ευγνωμοσύνης "Είμαι ευγνώμων που σε έχω στη ζωή μου". Ο λόγος που αυτό το βήμα είναι σημαντικό είναι ότι μας προκαλεί να δούμε τους δύσκολους ανθρώπους με θετικό πρίσμα. Μας κάνει να είμαστε ευγνώμονες για τους ανθρώπους γενικά.
 • Τώρα η ευγνωμοσύνη για τον εαυτό μας
  • Η αυτο-ευγνωμοσύνη είναι επίσης πολύ σημαντική. Συμβάλλει στην αύξηση της αυτοεκτίμησης και στην ενίσχυση της αγάπης προς τον εαυτό μας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευημερία. Σκεφτείτε τώρα κάτι για τον εαυτό σας που σας κάνει να νιώθετε πραγματικά ευγνώμονες για το άτομο που είστε. Πείτε το μάντρα της ευγνωμοσύνης, «Είμαι ευγνώμων για τον εαυτό μου». Αυτό θα μας κάνει να εκτιμήσουμε περισσότερο τον εαυτό μας.
 • Και η ευγνωμοσύνη για τη φύση
  • Τώρα που έχουμε διαλογιστεί στην ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους, θέλουμε να τελειώσουμε με το να είμαστε ευγνώμονες για τη φύση. Φέρνουμε στο μυαλό σας τις διάφορες πτυχές της φύσης που μας κάνουν να νιώθουμε ευγνωμοσύνη. Ίσως είναι ο γαλάζιος ουρανός, τα δέντρα, ο ήχος του τραγουδιού των πουλιών, η θάλασσα, η αίσθηση της άμμου στα γυμνά πέλματα στην αμμουδιά.  Φέρτε αυτά τα πράγματα στο μυαλό σας και επαναλάβετε το μάντρα "Είμαι ευγνώμων που τα έχω όλα αυτά στη ζωή μου".
 • Τελειώνουμε το διαλογισμό μας παίρνοντας μερικές βαθιές, χαλαρωτικές αναπνοές και νιώθοντας όλο το σώμα μας.

Είμαι στη διάθεσή σας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για οτιδήποτε χρειαστείτε.

 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2022 Swami Nirvikalpa - Olga Alexiou, All rights reserved.