Πρακτική διαλογισμού Τρατάκα (προσηλωμένη ενατένιση) για νοητική καθαρότητα

Γράφει η
Πρακτική διαλογισμού Τρατάκα (προσηλωμένη ενατένιση) για νοητική καθαρότητα

Το τρατάκα είναι μία εξαιρετική μέθοδος διαλογισμού για να απομακρύνουμε εύκολα και γρήγορα την ανησυχία, την ένταση, την διαταραχή και το διασκορπισμό του νου. Απομακρύνει τα ψυχολογικά συμπλέγματα και επιφέρει νοητική ηρεμία και διαύγεια. Βελτιώνει επίσης τη μνήμη και βοηθά στην ανάπτυξη της συγκέντρωσης και της δύναμης της θέλησης.

Πρακτική


Πάρτε ένα κηροπήγιο και τοποθετείστε ένα λευκό κερί. Βάλτε το κηροπήγιο σε ένα τραπέζι, έτσι ώστε το κερί να βρίσκεται σε απόσταση τεντωμένου χεριού από το σώμα και η φλόγα να είναι ακριβώς στο ύψος των ματιών σας όταν κάθεστε. Καθίστε σε μία άνετη στάση σταυροπόδι (ή σε καρέκλα) με την σπονδυλική στήλη όρθια. Ανάψτε το κερί και κατόπιν κλείστε απαλά τα μάτια και χαλαρώστε όλο το σώμα και ειδικά την περιοχή των ματιών. Αποκτήστε επίγνωση της ηρεμίας και της σταθερότητας του σώματος για λίγα λεπτά. Ανοίξτε τώρα τα μάτια και προσηλώστε το βλέμμα σταθερά στην άκρη του φυτιλιού. Εκεί βρίσκεται το πιο φωτεινό και σταθερό σημείο της φλόγας. Προσπαθήστε να μην ανοιγοκλείνετε τα βλέφαρα και μην κινείτε τους βολβούς των ματιών. Μην υπερβάλλετε στην προσπάθεια αυτή καθώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένταση στα μάτια.

ask6

Μετά από ένα-ενάμιση λεπτό ή λιγότερο, όταν τα μάτια κουραστούν ή αρχίζουν να δακρύζουν, κλείστε τα απαλά. Τώρα μπροστά από τα κλειστά μάτια θα βλέπετε το μετείκασμα (είδωλο) της φλόγας. Αν η εικόνα της φλόγας κινείται πάνω ή κάτω, δεξιά ή αριστερά, παρατηρήστε το και προσπαθήστε να τη σταθεροποιήσετε μπροστά από το κέντρο των φρυδιών. Όταν αρχίζει να σβήνει, προσπαθήστε να το επαναφέρετε. Όταν χαθεί εντελώς, ανοίξτε απαλά τα μάτια και προσηλώστε πάλι το βλέμμα στην άκρη του φιτιλιού. Επαναλάβετε τη διαδικασία της εξωτερικής ενατένισης. Κλείστε ξανά τα μάτια και ατενίστε το μετείκασμα. Αν νιώθετε άνετα, επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για μία ή δύο φορές ακόμη. 

Με την ολοκλήρωση, κάντε τον παλαμισμό (τρίψτε τις καθαρές παλάμες σας για να ζεσταθούν και τοποθετείστε τις για λίγο μπροστά από τα κλειστά μάτια) 2-3 φορές πριν ανοίξετε τα μάτια σας. Με αυτό ολοκληρώνεται η πρακτική. 

Ξεκινήστε να κάνετε την πρακτική μία έως τρεις φορές την εβδομάδα και προοδευτικά καθημερινά. 

Ο καταλληλότερος χρόνος είναι νωρίς το πρωί ή το βράδυ πριν κοιμηθείτε, ειδικά για θέματα αϋπνίας ή διαταραχών στον ύπνο.


Προφυλάξεις, συμβουλές:

  • Ο ασκούμενος χρειάζεται να αποφεύγει πάντοτε την υπερβολή. Η ικανότητα να παραμένουν τα μάτια ανοιχτά χωρίς να ανοιγοκλείνουν χρειάζεται να κατακτηθεί σταδιακά.
  • Για όσους φοράνε φακούς επαφής και γυαλιά: Η πρακτική γίνεται χωρίς φακούς επαφής. Φορέστε τα γυαλιά αν δεν εστιάζετε καθαρά στην απόσταση του τεντωμένου χεριού.
  • Σε περιπτώσεις παθήσεων της όρασης, όπως η υψηλή μυωπία, ο αστιγματισμός, η υπερκόπωση των ματιών, μια μαύρη κουκίδα θα πρέπει να αντικαταστήσει τη φλόγα του κεριού.
  • Αυτή η πρακτική δεν πρέπει να επιχειρηθεί από άτομα που έχουν παθήσεις της όρασης, όπως αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, γλαύκωμα, υψηλή πίεση ματιών, καταρράκτης ή έχουν κάνει χειρουργικές επέμβασεις στα μάτια.

Είμαι στη διάθεσή σας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για οτιδήποτε χρειαστείτε.

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2022 Swami Nirvikalpa - Olga Alexiou, All rights reserved.