Η επίγνωση, η ενσυνείδηση, το mindfulness και ο διαλογισμός

Γράφει η
Η επίγνωση, η ενσυνείδηση, το mindfulness και ο διαλογισμός

Τι είναι η επίγνωση, η ενσυνείδηση, το mindfulness και πώς βοηθάει ο διαλογισμός;


Στο σύγχρονο τρόπο ζωής όλοι τρέχουμε. Όλοι είμαστε γεμάτοι στρες και συνεχώς υπάρχει κάποιος λόγος για να αγωνιούμε και να αγχωνόμαστε. Δεν είμαστε παρόντες, σκεφτόμαστε συνεχώς το μέλλον ή το παρελθόν και λειτουργούμε εντελώς μηχανιστικά στον αυτόματο πιλότο.
 
Η επίγνωση, η ενσυνείδηση ή αλλιώς mindfulness μας βοηθάει να βγούμε από τον μηχανισμό του "αυτόματου πιλότου" ή της "αντανακλαστικής αντίδρασης" και να "δράσουμε" συνειδητά, να πάρουμε δηλαδή το συνειδητό έλεγχο της ύπαρξής μας και της ζωής μας. Η πρακτική του διαλογισμού είναι ένα εξαιρετικό "εργαλείο" ως προς αυτή την κατεύθυνση. Θα λέγαμε ότι με το διαλογισμό "γυμνάζουμε" και "δυναμώνουμε" το μυαλό μας και τη θέλησή μας.
 
Και πώς γίνεται αυτό;
Για παράδειγμα επιλέγουμε ένα σταθερό σημείο εστίασης της προσοχής μας όπως είναι για παράδειγμα η αναπνοή° μετά από λίγο ο νους μας θα γλιστρήσει στον αυτόματο πιλότο και θα σκεφτεί κάτι άλλο. Τη στιγμή που το συνειδητοποιούμε ότι συμβαίνει αυτό, τότε γινόμαστε "ενσυνείδητοι", mindful. Έχουμε δηλαδή επίγνωση του αυτόματου πιλότου και μπορούμε να πάρουμε τον έλεγχο του νου μας ξανά και να τον επαναφέρουμε εκεί που θέλουμε εμείς, στην αναπνοή μας, όσες φορές και αν χρειαστεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι "εκπαιδεύουμε" το νου μας να ακολουθεί την θέληση μας αντί να κάνει ανεξέλεγκτα τα δικά του και να "κουμαντάρει" τη ζωή μας.
 
Μέσα από αυτή την "γυμναστική" του μυαλού και την "εξάσκηση της επίγνωσης" πετυχαίνουμε να έχουμε καλύτερη διαχείριση του νου μας, να είμαστε πιο ήρεμοι και συγκεντρωμένοι και να ζούμε περισσότερο στο παρόν. Έτσι μπορούμε να χαιρόμαστε, να απολαμβάνουμε τις στιγμές της καθημερινότητας μας όπως το δείπνο με την οικογένεια μας, το παιχνίδι με τα παιδιά μας, τη βόλτα στη φύση και να ζήσουμε τη ζωή μας με ευτυχία, ευεξία και ευημερία.

Είμαι όπως πάντα στη διάθεσή σας να σας στηρίξω και καθοδηγήσω όσο καλύτερα μπορώ. 

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2022 Swami Nirvikalpa - Olga Alexiou, All rights reserved.