Mind Master Classes Workshops: Τα πέντε στάδια Πρατυαχάρα

Γράφει η
Mind Master Classes Workshops: Τα πέντε στάδια Πρατυαχάρα

Mind Master Classes Workshops: Τα πέντε στάδια Πρατυαχάρα - πώς και γιατί να τα κατακτήσουμε

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Για ποιο λόγο χρειαζόμαστε την καλλιέργεια της Πρατυαχάρα; Η Πρατυαχάρα είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα που χρειάζεται να μάθει κάποιος για να πετύχει τη γνώση του νου και την εμπειρία του διαλογισμού. Είναι εκείνη η κατάσταση του νου στην οποία αναπτύσσουμε την ικανότητα να παρατηρούμε τα "δεδομένα" που λαμβάνουμε συνεχώς μέσα από τις πέντε αισθήσεις καθώς και τις "αντιδράσεις" που συμβαίνουν μέσα στο νου μας. Κάποιος που βρίσκεται στην κατάσταση της Πρατυαχάρα δεν έχει νοητικούς περισπασμούς. Εφόσον είναι ο παρατηρητής μπορεί να παραμείνει εσωτερικά ήρεμος.

Δημιούργησα τα Mind Master Classes στην εξέλιξη της Πρατυαχάρα με στόχο να χρησιμοποιήσουμε το νου και τα περιεχόμενα του προς όφελος μας, ώστε να αναγνωρίζουμε και να επιλύουμε τα νοητικά και συναισθηματικά μπλοκαρίσματά μας. Προσεγγίζοντας μεθοδικά βήμα προς βήμα τα πέντε στάδια της Πρατυαχάρα, μαθαίνουμε πώς να διατηρούμε την ισορροπία ακόμη και στις αντίξοες καταστάσεις της ζωής και να επιλέγουμε την επιθυμητή δράση αντί απλώς να "αντιδράμε" παρορμητικά και μηχανιστικά στα γεγονότα.

Τα workshops απευθύνονται σε μαθητές ή δασκάλους γιόγκα που έχουν παρακολουθήσει μαζί μου στο παρελθόν ή τώρα τον 4ετή κύκλο σπουδών διαλογισμού καθώς επίσης για ασκούμενους σε άλλα συστήματα διαλογισμού ή mindfulness που επιθυμούν να εξερευνήσουν περαιτέρω τα "μυστικά" του νου και να εξελίξουν, εμβαθύνουν την εμπειρία τους στο διαλογισμό. Είναι επίσης πολύ  χρήσιμα για άτομα που βρίσκονται στο ξεκίνημα τους στο διαλογισμό και επιθυμούν να λάβουν μια "συμπυκνωμένη" και δομημένη γνώση για το νου και τις δυνατότητες του καθώς και τι μπορούν να πετύχουν μέσα από το μονοπάτι του διαλογισμού.

Τα αποτελέσματα της πρατυαχάρα είναι:

 • Πρωτίστως γινόμαστε "φίλοι" με το νου μας.
 • Αναπτύσσουμε αυτό-αποδοχή. Αυτό μειώνει την αρνητικότητα, το άγχος, την κατάθλιψη, την αγωνία, τον θυμό, τις φοβίες.
 • Αναπτύσσουμε νοητικό έλεγχο και ησυχάζουμε το νου μας.
 • Ενισχύουμε την ενσυνείδητη δράση.
 • Πετυχαίνουμε εσωτερική αταραξία.

Η διδασκαλία στα workshops Mind Master Classes περιλαμβάνει πρακτικές από τους κλάδους Raja και Jnana Γιόγκα, μελέτη του νου σύμφωνα με τα αρχαία φιλοσοφικά συστήματα Vedanta και Sankhya καθώς και τα πέντε στάδια της Πρατυαχάρα, σύμφωνα με τη σύγχρονη διδασκαλία του δασκάλου μου Swami Niranjanananda, την οποία εφαρμόζω και διδάσκω πάνω από τριάντα πέντε χρόνια.

Διδάσκεται σε τέσσερα master classes, τα οποία αποτελούν μια ενιαία διδακτική ενότητα. Παρόλα αυτά το κάθε master class έχει και την αυτονομία και τον στόχο της.

Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν συγκεκριμένα εργαλεία και τεχνικές ώστε να μπορούν μόνοι τους να εξασκηθούν και να παρακολουθήσουν την πρόοδο τους μέχρι την επόμενη συνάντηση μας. Υπάρχει επίσης προσωπική καθοδήγηση, όπου χρειάζεται.

Σας προσκαλώ να έρθετε και να μάθετε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να πετύχετε νοητική διαχείριση και να γίνετε φίλοι με το νου σας!

Περισσότερες πληροφορίες για τα Workshops

ΠΟΥ: Gandhi's Cup Of Tea Yoga Studio: Τριών Ιεραρχών 16, 11851, Θησείο και Online

ΠΟΤΕ: Σάββατο, ώρα 16:00-19:00

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ:

1ο workshop: 6 Νοεμβρίου 2021

2ο workshop: 15 Ιανουαρίου 2022

3ο workshop: 12 Μαρτίου 2022

4ο workshop: 7 Μαΐου 2022

Ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος. Δηλώστε έγκαιρα τη συμμετοχή σας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Κάτι ακόμα:

Με ρωτάτε πολλοί γιατί να ξεκινήσω τον κύκλο σπουδών διαλογισμού. Γιατί η σοβαρή διδασκαλία του διαλογισμού δεν μπορεί να είναι ένα σεμινάριο ή μια διδασκαλία κάποιων ωρών ή μαθημάτων, στα οποία θα σας δοθούν κάποια εργαλεία να ελέγχετε καλύτερα το νου σας. Είναι η συστηματική προσπάθεια κατανόησης του διαλογισμού καθώς και η προετοιμασία του σώματος, του νου και του ψυχισμού για την καλύτερη διαχείριση της ενέργειας.
Κατ' εμέ η διδασκαλία του διαλογισμού θέλει πρόγραμμα, συνέχεια, τακτικότητα και συστηματική δουλειά με τον εαυτό μας ώστε να πετύχουμε όσα ο διαλογισμός μπορεί να μας δώσει.
Έχω επιλέξει να διδάσκω κυρίως τις πρακτικές διαλογισμού σε έναν κύκλο σπουδών 4 ετών. Κάθε έτος χωρίζεται σε 3 διδακτικές ενότητες – η κάθε ενότητα διαρκεί περίπου 3 μήνες με εβδομαδιαίες συναντήσεις. Με την ολοκλήρωση των 4 ετών ο ασκούμενος έχει όλα τα εφόδια, τις γνώσεις και την ετοιμότητα να χρησιμοποιήσει το νου του προς το απόλυτο όφελός του. Ακόμα όμως και με την ολοκλήρωση της πρώτης ενότητας του πρώτου έτους βιώνει την εμπειρία του «ήρεμου νου».
Στο α' έτος απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που έχουν λίγη ή καμία προηγούμενη εμπειρία στο διαλογισμό. Οι ασκούμενοι μαθαίνουν:

 • να ησυχάζουν το νου τους κυρίως μέσα από άνετες στάσεις του σώματος και εστίαση στην αναπνοή
 • να αυξάνουν τη ζωτικότητα και να μειώνουν εντάσεις του σώματος, να φέρνουν ισορροπία και ηρεμία στο νευρικό σύστημα και να απομακρύνουν το στρες
 • να καλλιεργούν τη στάση του παρατηρητή


Δείτε περισσότερα για τον κύκλο σπουδών διαλογισμού και το α' έτος σπουδών εδώ και δηλώστε συμμετοχή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..  

Χάρι Ομ φίλοι μου!

 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2021 Swami Nirvikalpa - Olga Alexiou, All rights reserved.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: