Νους, Έλεγχος και Διαλογισμός

Γράφει η
Νους, Έλεγχος και Διαλογισμός

Σήμερα θα μιλήσουμε για το διαλογισμό και τον έλεγχο του νου!

Το πρώτο βήμα της "γιογκικής" προσέγγισης στον έλεγχο του νου είναι η παρατήρηση. "Κάποτε ζούσε ένας βασιλιάς που είχε ένα όμορφο αλλά κι ασυγκράτητα άγριο άλογο. Ο βασιλιάς έκανε γνωστό σε όλους πώς θα έδινε μια πλουσιοπάροχη αμοιβή σε όποιον ημέρευε το άλογό του. Πολλοί προσπάθησαν και ο καθένας τους αγωνιζόταν, κανείς όμως δεν ήταν αρκετά δυνατός για να τιθασεύσει το άλογο. Ακόμα κι οι πιο ικανοί έπεσαν από τη ράχη του και τραυματίστηκαν. Πέρασε καιρός, ώσπου μια μέρα ο βασιλιάς είδε το άλογο να υπακούει πρόθυμα τα παραγγέλματα ενός εξημερωτή. Η έκπληξή του ήταν μεγάλη, και ζήτησε να μάθει με ποιό τρόπο ο άνθρωπος αυτός είχε πετύχει. Και εκείνος απάντησε: Αντί να προσπαθώ να κυριαρχήσω στο άλογό σου, το άφησα να τρέξει ελεύθερα όσο ζητούσε η καρδιά του, να ακολουθήσει τις ορμές του. Στο τέλος κουράστηκε κι υποτάχθηκε μόνο του. Τότε έγινα φίλος του και το άλογο άρχισε πρόθυμα να με υπακούει!" Ο Swami Satyananda λέει ότι το ίδιο συμβαίνει με το νου. "Αν παλεύουμε και αγωνιζόμαστε ενάντια στο νου, ποτέ δεν θα αποκτήσουμε κυριαρχία πάνω του. Η μέθοδος που χρειάζεται να εφαρμόσουμε είναι η ίδια με αυτή που εφάρμοσε ο εξημερωτής του αλόγου, να αφήσουμε το νου να ακολουθήσει τις παρορμήσεις και τις τάσεις του χωρίς να τον περιορίζουμε, μέχρι να γίνει έτοιμος και πρόθυμος να δεχθεί να τον εξημερώσουμε. Αφήστε ελεύθερα τα χαλινάρια του νου. Μην τον καταπιέζετε, μόνο να τον παρακολουθείτε και να τον γνωρίζετε όλο και περισσότερο."

Τα επόμενα βήματα της γιογκικής προσέγγισης στον έλεγχο του νου είναι η αποδοχή και η ενίσχυση της θετικότητας. Η εσωτερική αποδοχή ότι ο νους μας έχει θετικό και αρνητικό περιεχόμενο χρειάζεται να καλλιεργηθεί και η επίγνωση να εμβαθύνει ώστε να διαχωρίσουμε το αρνητικό από το θετικό. Σκεφτείτε για παράδειγμα έναν κήπο, δεν φυτεύουμε τα ζιζάνια, θα αναπτυχθούν μόνα τους φυσιολογικά. Το ίδιο συμβαίνει και με το νου μας. Ο δάσκαλός μου Swami Niranjanananda μιλά για τους "έξι φίλους" ή διαθέσεις του νου και αυτά είναι:

 • πάθος (kama)
 • θυμός (krodha)
 • ψευδαίσθηση (moha)
 • απληστία (lobha)
 • αλαζονεία (mada) και
 • φθόνος (matsarya).

Είναι μέσω της συμβολής και των έξι που προχωράμε και κατακτούμε πράγματα στη ζωή και επομένως μέχρι ενός σημείου μας είναι χρήσιμα καθώς αντιπροσωπεύουν τα εργαλεία για να επιβιώσουμε στον υλικό κόσμο. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ομορφιά του κήπου που ανέφερα παραπάνω χρειάζεται να καθαρίζουμε τα ζιζάνια, να φυτεύουμε σπόρους, να ποτίζουμε και να τον φροντίζουμε κάθε μέρα, ακόμα κι αν είναι μόνο για πέντε λεπτά. Φανταστείτε τι θα συμβεί αν για δύο μήνες δεν πάμε στον κήπο μας; Όλη η ομορφιά που δημιουργήσαμε θα χαθεί από την ξηρασία και τα ζιζάνια που θα αναπτυχθούν.

Αυτή είναι και η φύση του νου και της ζωής. Αν θέλουμε να ζούμε την ομορφιά και τη χαρά της ζωής χρειάζεται να καλλιεργούμε και να τροφοδοτούμε όμορφες, ήρεμες, ενθαρρυντικές θετικές σκέψεις, συναισθήματα και συνήθειες. Διαφορετικά, ελλείψει ευτυχίας, ο νους μένει απορροφημένος στις αγχωτικές φαντασίες του. Ο δάσκαλός μου λέει: "Δεν μπορείτε να αγνοήσετε την ομορφιά, αν θέλετε ομορφιά."

Δύο εξαιρετικές πρακτικές διαλογισμού από το σύστημα Σατυανάντα για να εξασκηθείτε και να κατακτήσετε τα παραπάνω βήματα είναι:

 • Η πρακτική "Antar Mouna" για να αναπτύξουμε την ικανότητα της εσωτερικής παρατήρησης ώστε να γίνουμε φίλοι με το νου μας.
 • Η πρακτική "Pratipaksha Bhavana" για να επαναπρογραμματίσουμε το νου και να ενισχύσουμε τα θετικά μοτίβα σκέψεων και συναισθημάτων.

Διδάσκω αυτές τις πρακτικές στο Β έτος σπουδών διαλογισμού και σε προσωπικές συνεδρίες.

Μπορείτε επίσης να τις βρείτε βιντεοσκοπημένες στο site μου στην κατηγορία Self Practice ενότητα 11, "Πρακτικές διαλογισμού για μέσους" εδώ. Εύχομαι να δοκιμάσετε κι εσείς τα εργαλεία που σας προτείνω και να βιώσετε την ευτυχία της γαλήνης και της θετικότητας του νου!

Χάρι Ομ!

 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2021 Swami Nirvikalpa - Olga Alexiou, All rights reserved.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: