Eat and Live like a Yogi! (Part 1)

Γράφει η
Eat and Live like a Yogi! (Part 1)

Η γιογκική διατροφή βρίσκεται σε αρμονική ευθυγράμμιση με το προσωπικό σύστημα αξιών καθώς οι τροφές αλλά και οι yogic πρακτικές που επιλέγουμε εκφράζουν την προσωπική μας ηθική ενώ είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την πνευματική μας ανάπτυξη.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το πεπτικό μας σύστημα επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το τρίτο τσάκρα, το Μανιπούρα που βρίσκεται στο επίπεδο του ηλιακού πλέγματος. Το πώς “χωνεύουμε” τη ζωή μέσω της υποστήριξης αυτού του τσάκρα εξαρτάται ωστόσο και από την προσωπική μας δέσμευση σε μια διατροφή που χαρακτηρίζεται από την ισορροπία. Ποιες είναι εκείνες οι τροφές που ενισχύουν τη διαύγεια και την ισορροπία διατηρώντας το σώμα ελαφρύ και το νου μας διαυγή; Στο άρθρο που ακολουθεί ανακαλύψτε πώς οι yogi εξασφαλίζουν ένα υγιές πεπτικό σύστημα μέσα από τις διατροφικές αλλά και yogic lifestyle επιλογές τους και προσαρμόστε τις στις δικές σας ανάγκες!

«Ο τρόπος που τρώμε αποτελεί ίσως την πιο σημαντική μας πράξη για την γιογκική μας πρακτική» υποστηρίζει ο Dr. Scott Blossom, αγιουρβεδικός θεραπευτής και δάσκαλος γιόγκα, «καθώς η θρέψη των ιστών του σώματος διαμορφώνει τη βάση για τη θρέψη της σκέψης και των συναισθημάτων μας». Η αρμονία και η ηρεμία στον νου θα ερχόταν πολύ πιο φυσικά αν, με την ίδια αφοσίωση που ασκούμαστε στις άσανα, τις πραναγιάμα και τον διαλογισμό μας, δεσμευόμασταν και σε μια ισορροπημένη διατροφή. Ποια είναι όμως η ισορροπημένη διατροφή; Τι ακριβώς χρειάζεται να τρώει ένας γιόγκι;

Είναι αλήθεια πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για να προεκτείνει κανείς τη γιογκική πρακτική του στην κουζίνα. Τα αρχαία γιογκικά κείμενα, όπως οι σούτρες του Πατάντζαλι και η Μπαγκαβάτ Γκίτα, δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένες τροφές ούτε σε ορισμένη διατροφή. Ακόμη κι αν αναφέρονταν άλλωστε, θα ήταν απίθανο να ταιριάζουν με τη σημερινή διατροφική μας κουλτούρα τροφές που συνηθίζονταν στην Ινδία χιλιάδες χρόνια πριν.

Κι όμως, μολονότι δεν υπάρχει ειδικό συνιστώμενο μενού για τους yogi, υπάρχει γιογκική διατροφή, καθώς υπάρχουν τροφές οι οποίες ενισχύουν τη διαύγεια και την ισορροπία, διατηρώντας το σώμα ελαφρύ και το νου διαυγή! Επομένως, εκείνη η διατροφή που βοηθάει το σώμα μας να αντεπεξέλθει στην πρακτική ή που μας οδηγεί σε παρόμοια αποτελέσματα με την πρακτική, μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική γιογκική δίαιτα.

Στην αγιουρβεδική παράδοση, οι τροφές που θεωρούνται σατβικές (ισορροπημένες) περιλαμβάνουν τα περισσότερα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης και το αγνό ελαιόλαδο ή βούτυρο γκι. Αντίθετα, οι ταμασικές (νωθρές) τροφές, όπως το κρεμμύδι, το σκόρδο και το κρέας, ενδέχεται να οδηγήσουν σε νωθρότητα και οι ρατζασικές (διεγερτικές) τροφές, όπως ο καφές, οι καυτερές πιπεριές και το αλάτι, αντίστοιχα σε υπερδιέγερση. Ωστόσο, το να διατηρούμε το σώμα ελαφρύ και το νου καθαρό, δεν συνεπάγεται απαραίτητα την αποκλειστική κατανάλωση σατβικών τροφών. Το τι μας ταιριάζει και τι θα υποστηρίξει με τον καλύτερο τρόπο τη γιογκική πρακτική μας εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία μας (vikriti) και την τρέχουσα κατάστασή μας (prakriti). Και τα δύο αυτά, σύμφωνα με τον Gary Kraftsow, χρειάζεται να ληφθούν υπόψη.

Σύμφωνα με αυτόν τον τρόπο σκέψης, οι ατομικές διατροφικές μας ανάγκες ενδέχεται να είναι διαφορετικές από τις ανάγκες ενός άλλου οργανισμού. Επιπλέον, οι διατροφικές μας ανάγκες σε αυτή τη φάση της ζωής ενδέχεται να είναι εντελώς διαφορετικές από τις ανάγκες που είχαμε πέντε χρόνια πριν, ή από αυτές που θα έχουμε πέντε χρόνια μετά. Ίσως ήταν λοιπόν φρόνιμο εκ μέρους των σοφών της αρχαιότητας που δεν παρέδωσαν γενικές διατροφικές οδηγίες προς όλους. Με τον ίδιο τρόπο που μαθαίνουμε να ακούμε το σώμα μας πάνω στο στρωματάκι της γιόγκα, οφείλουμε να μάθουμε να το ακούμε και στο τραπέζι.

Πέρα από τις βασικές ανάγκες του σώματος, πολλοί σύγχρονοι επαγγελματίες της γιόγκα θεωρούν ότι η γιογκική διατροφή θα έπρεπε να βασίζεται επίσης στις αξίες και τις φιλοσοφικές διδασκαλίες της γιόγκα. Πολλοί από αυτούς συνυπολογίζουν στις διατροφικές τους επιλογές την αχίμσα, την άσκηση της μη-βίας, μολονότι ο τρόπος που εφαρμόζεται από τον καθένα αυτή η αρχή ποικίλλει. Όπως ακριβώς οι άσανα (σωματικές στάσεις) επιδέχονται πολλές παραλλαγές και οι γιογκικές σούτρες προσφέρονται σε διαφορετικές ερμηνείες, έτσι και ο πειραματισμός με τη γιογκική διατροφή έχει μεγάλο εύρος επιλογών. Ωστόσο, μολονότι οι προσωπικές ερμηνείες ποικίλουν, υπάρχει ομοφωνία ότι η υιοθέτηση ενός γιογκικού τρόπου διατροφής είναι σημαντική. Σύμφωνα με τον Dr. Blossom, «για τους ασκούμενους στη γιόγκα, οι διατροφικές επιλογές αντανακλούν την προσωπική τους ηθική και είναι στενά συνδεδεμένες με την πνευματική τους ανάπτυξη».

Γεύση… ελευθερίας

Είναι ξεκάθαρο ότι με τόσο μεγάλη ποικιλία προοπτικών σχετικά με το τι αποτελεί κατάλληλη τροφή για το σώμα και το πνεύμα, η επιλογή μιας διατροφής η οποία να αντανακλά τις ηθικές μας αρχές και παράλληλα να ικανοποιεί τις σωματικές μας ανάγκες αποτελεί πρόκληση. Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι δάσκαλοι θα συμφωνούσαν ότι τελικά μέρος της πρακτικής είναι και η ανάπτυξη επίγνωσης σχετικά με το τι τρώμε. Αξίζει λοιπόν τον χρόνο και την προσπάθεια η ενημέρωσή μας όχι μόνο για τις διαθέσιμες διατροφικές επιλογές, αλλά και για την προέλευση και τις ιδιότητες της τροφής που καταναλώνουμε. Επιπλέον, είναι ουσιώδες να ακούμε τον εαυτό μας, ώστε να αντιλαμβανόμαστε τι είδος φαγητού χρειαζόμαστε περισσότερο σε κάθε δεδομένη στιγμή. Εξερευνώντας όμως τις παραμέτρους της γιογκικής μας διατροφής, χρειάζεται να διατηρούμε την ευελιξία μας. «Να θυμάστε ότι yoga σημαίνει ελευθερία, συμπεριλαμβανόμενης και της ελευθερίας από τις ίδιες μας τις ισχυρές πεποιθήσεις και ιδέες», συμπληρώνει ο Kraftsow. «Ας μην παγιδευόμαστε λοιπόν μέσα σ’ αυτές».

Ξεκινώντας τη διαμόρφωση μιας γιογκικής διατροφής, σκεφτείτε ποιες διδασκαλίες σας εμπνέουν περισσότερο και με ποιον τρόπο θα μπορούσατε να τις ακολουθήσετε έμπρακτα. Εάν στο σύστημα αξιών σας είναι θεμελιώδης η αχίμσα (μη-βία), τότε μπορείτε να επιλέξετε τροφές οι οποίες προκαλούν τη μικρότερη δυνατή βλάβη στον εαυτό σας, τα άλλα πλάσματα και τον πλανήτη. Εάν σας προσελκύουν οι αρχές της μπάκτι γιόγκα, ίσως θελήσετε να μετατρέψετε κάθε σας γεύμα σε προσφορά – με μια αίσθηση ευγνωμοσύνης όσο το ετοιμάζετε και το προσφέρετε. Εάν πάλι αισθάνεστε μέσα σας έντονη τη συμπόνοια για τους άλλους, ίσως θελήσετε να μοιραστείτε ένα σπιτικό φρεσκομαγειρεμένο γεύμα με τους φίλους σας, ή με ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. «Στην ευθυγράμμιση όλων αυτών των παραγόντων με το δικό σας σύστημα αξιών» επισημαίνει ο Dr. Blossom, «σ’ αυτήν ακριβώς συνίσταται η γιογκική διατροφή».