Η αναπνοή της μακροζωίας

Γράφει η
Η αναπνοή της μακροζωίας

Έχετε σκεφτεί ότι ο αριθμός των αναπνοών στη διάρκεια της ζωής μας μπορεί να καθορίσει πόσα χρόνια θα ζήσουμε;

Υπάρχει η άποψη στη γιόγκα ότι έχουμε να εξαντλήσουμε ένα συγκεκριμένο αριθμό αναπνοών που σημαίνει ότι αν αναπνέουμε αργά και βαθιά μπορούμε να ζήσουμε περισσότερα χρόνια. Αυτή η άποψη βασίζεται στην παρατήρηση του ζωικού βασιλείου όπου ζώα όπως οι χελώνες και οι ελέφαντες που αναπνέουν πολύ αργά σε αντίθεση με τους σκύλους και τις γάτες, ζούνε πάρα πολλά χρόνια. (Παρατηρήστε τώρα, τον τρόπο που αναπνέετε. Η αναπνοή σας είναι βαθιά ή ρηχή; Αναπνέετε γρήγορα ή αργά; Με τη μύτη ή με το στόμα;)

Μάθετε, λοιπόν να αναπνέετε όπως οι ηθοποιοί και οι τραγουδιστές που χρειάζεται να έχουν δυνατή φωνή για μεγάλο διάστημα χωρίς να λαχανιάζουν και να κουράζονται. Αυτή η αναπνοή ονομάζεται διαφραγματική ή αλλιώς κοιλιακή. Ακουμπήστε τη παλάμη σας πάνω στην κοιλιά και πάρτε μια βαθιά ανάσα από τη μύτη, με κλειστό το στόμα. Έτσι θα στείλετε τον αέρα στη κοιλιά. Νιώσετε τη κοιλιά σας να φουσκώνει σαν ένα μπαλόνι που γεμίζει με αέρα. Εκπνεύστε αργά και αισθανθείτε τη κοιλιά σας να αδειάζει. Το μυστικό είναι η βαθιά και αργή ανάσα. Αν αναπνέετε κοφτά και γρήγορα ο αέρας δεν μπορεί να φτάσει στη κοιλιά και οι πνεύμονες κουράζονται εύκολα.

Για να γίνει κτήμα σας η κοιλιακή αναπνοή, επαναλάβετε όσο πιο συχνά μπορείτε στη διάρκεια της ημέρας. Με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσετε περισσότερη αντοχή και θα κερδίστε περισσότερα χρόνια στη ζωή σας.

Γιόγκα στη φυλή των φίλων, για μια καλύτερη ζωή η όπως λέμε εμείς και εσείς οι γιόγκι, Χάρι Ομ Τατ Σατ.

Info

Πηγές:

Απομαγνητοφώνηση από την εκπομπή «Γιόγκα στη φυλή των φίλων» της 19ης/5/2008, ΔΙΕΣΗ 101,3 FM