Ικανοποίηση (santosha) το δεύτερο Νιγιάμα της Ράτζα Γιόγκα του Πατάντζαλι

Γράφει η
Ικανοποίηση (santosha) το δεύτερο Νιγιάμα της Ράτζα Γιόγκα του Πατάντζαλι

Το δεύτερο Νιγιάμα είναι το Santosha (Σαντόσα) και σημαίνει ικανοποίηση, να είναι κάποιος ικανοποιημένος με όσα έχει.

Εδώ καλούμαστε να είμαστε ευγνώμονες για όλα τα πράγματα που έχουμε αντί να εστιάζουμε και να αγχωνόμαστε για όλα αυτά που δεν έχουμε. Είναι μια υπενθύμιση ότι τα υλικά αγαθά και οι προσωρινές απολαύσεις είναι ακριβώς αυτό… προσωρινά.

Η Σαντόσα είναι ικανοποίηση και αποδοχή της αλήθειας της παρούσας στιγμής. Ερμηνεύεται ως η μεγαλύτερη ευτυχία, η βαθύτερη χαρά, η πληρότητα που δεν μπορεί να κλονιστεί από τις δύσκολες στιγμές της ζωής, από την αδικία, τις κακουχίες, την κακή τύχη. Η ικανοποίηση είναι πραγματικά να αποδεχτούμε τη ζωή όπως είναι, με τις καλές και τις κακές στιγμές της. Αυτό δεν είναι μοιρολατρία, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε την πραγματικότητά μας ή να βάζουμε στόχους για το μέλλον. Η ζωή μας φέρνει και καταστάσεις στις οποίες δεν έχουμε αποκλειστικά τον έλεγχο. Αν απελευθερώσουμε το μυαλό σας από το να θέλουμε η κατάστασή μας να είναι διαφορετική, θα γίνει πιο εύκολο. Δεν μπορούμε να τρέχουμε συνεχώς πίσω από την ικανοποίηση. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε τον χώρο για αυτό.

Και όπως δηλώνει ο Patanjali, όταν κάποιος εδραιωθεί σε αυτή την κατάσταση ικανοποίησης, αποκτάται αξεπέραστη ευτυχία ή με άλλα λόγια, η ευτυχία γίνεται επιλογή μας. 

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αυξήσουμε το αίσθημα της ικανοποίησης και τη χαρά  στη ζωή μας είναι να εκφράσουμε, να νιώσουμε ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε. Δείτε εδώ μια πρακτική διαλογισμού ευγνωμοσύνης

Είμαι όπως πάντα στη διάθεσή σας να σας στηρίξω και καθοδηγήσω όσο καλύτερα μπορώ. 

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2022 Swami Nirvikalpa - Olga Alexiou, All rights reserved.