Καθαρότητα (shaucha) το πρώτο Νιγιάμα της Ράτζα Γιόγκα του Πατάντζαλι

Γράφει η
Καθαρότητα (shaucha) το πρώτο Νιγιάμα της Ράτζα Γιόγκα του Πατάντζαλι

Στο σύστημα διαλογισμού της Ράτζα Γιόγκα του Πατάντζαλι, έχουμε τα εξής 5 Νιγιάμα:

  1. Καθαρότητα (shaucha)
  2. Ικανοποίηση (santosha)
  3. Λιτότητα ή αυτοπειθαρχίες (tapas)
  4. Μελέτη του εαυτού (swadhyaya)
  5. Αφοσίωση στον ανώτερο εαυτό (ishwara pranidhana)

Τα 5 Νιγιάμα αποσκοπούν στο να εναρμονίσουν τη σχέση με τον εαυτό μας, τον εσωτερικό μας κόσμο και μας οδηγούν σε ένα τρόπο διαβίωσης με μεγαλύτερη ακεραιότητα, αυτοπειθαρχία, σεβασμό στη φύση και σύνδεση με τις πνευματικές πτυχές της ζωής.

Ας δούμε το πρώτο Νιγιάμα, το Shaucha (Σάουτσα) που σημαίνει η καθαρότητα του σώματος και του νου. Είναι μια προτροπή να κρατάμε το σώμα, το νου και το περιβάλλον που ζούμε καθαρό και τακτοποιημένο. Καθαρίζουμε καθημερινά το σώμα μας από τη σκόνη και τα μικρόβια που μαζεύει και το νου μας από τις σκέψεις που μαζεύονται εκεί.

Φανταστείτε να πηγαίναμε για ύπνο στο κρεβάτι με τα ρούχα της εργασίας μας. Mε τον ίδιο τρόπο οι μη χρήσιμες, οι βλαπτικές σκέψεις, οι σκέψεις αγωνίας και ανησυχίας είναι σαν τη σκόνη και χρειάζεται να κάνουμε καθημερινά ένα "νοητικό" ντους πριν πάμε για ύπνο και αυτό κάνει ο βραδυνός διαλογισμός. Αφορά επίσης την αγνότητα, την καθαρότητα στη διατροφή μας. Τι τροφές θα επιλέξουμε για να μην επιβαρύνουμε με τοξίνες το σώμα μας και να μην "βαρύνουμε" σωματικά και νοητικά; Και τέλος κρατάμε το περιβάλλον μας καθαρό και σε τάξη, ώστε να μας δημιουργεί μια αίσθηση ηρεμίας.

Ο Patanjali λέει ότι η saucha οδηγεί στη χαρά, στην ευχαρίστηση, στη συγκέντρωση και στον έλεγχο των αισθήσεων.

Δείτε εδώ μια πρακτική διαλογισμού για την ανάπτυξη νοητικής καθαρότητας

Και επιπλέον εδώ στην ενότητα 11, μπορείτε να βρείτε στα self practice video την πρακτική διαλογισμού "Ανασκόπηση της ημέρας" από το σύστημα Satyananda που τη συναντάμε επίσης ως "Πυθαγόρεια ανασκόπηση". Είναι η κατεξοχήν άσκηση διαλογισμού που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά για να καθαρίσουμε το νου μας από τις σκέψεις πριν πάμε για ύπνο και να τον επαναπρογραμματίσουμε.

Είμαι όπως πάντα στη διάθεσή σας να σας στηρίξω και καθοδηγήσω όσο καλύτερα μπορώ. 

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2022 Swami Nirvikalpa - Olga Alexiou, All rights reserved.