Τι είναι η Asteya - Εντιμότητα και πώς επηρεάζει τη ζωή μας;

Γράφει η
Τι είναι η Asteya - Εντιμότητα και πώς επηρεάζει τη ζωή μας;

Σχετικά με την εφαρμογή των Γιάμα και Νιγιάμα στην καθημερινή ζωή, o Swami Niranjanananda επισημαίνει τα εξής:

"Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι αν θέλουμε να αντλήσουμε το πλήρες όφελος της γιόγκα, δεν πρέπει να επιβάλλουμε τις προσωπικές μας ιδέες στις πρακτικές ή τις έννοιες της γιόγκα. Μάλλον θα πρέπει να προσπαθήσουμε να ενσωματώσουμε τις διδασκαλίες της γιόγκα στη ζωή μας όσο καλύτερα μπορούμε και να τις εφαρμόσουμε σε όλες τις καταστάσεις και ανά πάσα στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αποκτήσουμε σοφία. Η γνώση είναι μια διανοητική διαδικασία, αλλά τη στιγμή που αρχίζουμε να εφαρμόζουμε τη γνώση πρακτικά στη ζωή μας, αυτή η γνώση γίνεται σοφία. Η γνώση γίνεται σοφία όταν εφαρμόζεται στη ζωή. Η γνώση παραμένει γνώση όταν γνωρίζουμε κάτι, αλλά δεν το εφαρμόζουμε λόγω των καταστάσεων ή των συνθηκών μας."

Προκειμένου να αναπτυχθεί η δύναμη της αυτο-παρατήρησης και να συνειδητοποιήσουμε τη πραγματική φύση μας, δεν αρκεί να ασκήσουμε άσανα, πραναγιάμα ή διαλογισμό. Χρειάζεται επίσης να ακολουθήσουμε τις προτροπές, τις στάσεις συμπεριφοράς όπως ορίζονται στα γιάμα - νιγιάμα, όπου συστήνονται τρόποι για να ξεπεραστούν οι περιορισμοί του νου και του εγώ μας.

Το 3ο Γιάμα είναι η εντιμότητα ή αλλιώς Asteya και σημαίνει να είσαι τίμιος, να μην κλέβεις και τότε όλα τα καλά θα έρθουν στη ζωή σου. Όταν μιλάμε για κλοπή, τα πρώτα πράγματα που σκεφτόμαστε είναι τα χρήματα, τα ρούχα, το φαγητό και άλλα απτά πράγματα. Όμως υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να "κλέψουμε" εκτός του υλικού πεδίου και με ποικίλους τρόπους. Στο νοητικό πεδίο μπορεί να κλέψουμε τις ιδέες κάποιου και να τις παρουσιάσουμε ως δικές μας. Στον επικοινωνιακό τομέα, λεκτικό και γραπτό, μπορεί να κλέψουμε τα λόγια που ειπώθηκαν από κάποιον και να τα μεταφέρουμε αυτούσια ως δικά μας χωρίς να αναφερθούμε στον δημιουργό τους. Στο συναισθηματικό επίπεδο μπορεί να κλέψουμε τα συναισθήματα κάποιου, τη χαρά, την ευτυχία του. Στο ενεργειακό πεδίο την ενέργεια του και μπορεί να κλέψουμε τον χρόνο κάποιου αν αργήσουμε στο ραντεβού μας.

Για να προσκαλέσουμε το asteya στη ζωή μας, ας σκεφτούμε αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε και όχι όλα εκείνα στα οποία μας οδηγούν οι επιθυμίες να θέλουμε "δικά" μας. Όχι μόνο στις αγοραστικές μας συνήθειες αλλά και σε όλες τις καθημερινές μας αλληλεπιδράσεις. Ας σεβαστούμε τις γνώσεις, τον χρόνο, την ενέργεια και τα συναισθήματα των συνανθρώπων μας.

Όταν γεμίζουμε τη ζωή μας με "κλεμμένα" πράγματα, χάνουμε τη γνησιότητα μας. Χρειάζεται να είμαστε γνήσιοι και πάντοτε να έχουμε στην επίγνωση μας ότι "αυτά τα πράγματα δεν ανήκουν σ' εμένα". Στην πραγματικό τητα, μόνο αυτό που "αναδύεται" από μέσα σου μπορείς να κατέχεις, μπορείς να κλέψεις, μα δεν μπορείς να κατέχεις.

Και τότε ανθίζει η γνησιότητά μας, τότε είμαστε σε θέση να βρούμε το δικό μας χώρο!

Στα μαθήματα διαλογισμού που κάνουμε εξασκούμαστε συστηματικά και μεθοδικά σε αυτά τα βήματα ώστε να καλλιεργήσουμε, να ενισχύσουμε και να εκφράσουμε ποιότητες όπως η ειλικρίνεια, η πραότητα, η διαλλακτικότητα και η ειρήνη (σάντι) με τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας.

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2021 Swami Nirvikalpa - Olga Alexiou, All rights reserved.