Τι είναι η Aparigraha - μη κτητικότητα και πώς επηρεάζει τη ζωή μας;

Γράφει η
Τι είναι η Aparigraha - μη κτητικότητα και πώς επηρεάζει τη ζωή μας;

Συζητώντας για τα Γιάμα-Νιγιάμα όπως παρουσιάζονται στα κείμενα "Yoga Sutras" του Patanjali, συνειδητοποιούμε ότι μπορούν αναμφίβολα να μας προσφέρουν έμπνευση και προτροπή για μια πιο ευτυχισμένη και πιο στοχευμένη ζωή.

Και αυτό με τη σειρά του μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο για να τα ενσωματώσουμε σταδιακά στην καθημερινότητά μας.

Το 5ο Γιάμα είναι το Aparigraha και έχει να κάνει με τη μη κτητικότητατη μη απληστία, τη μη συσσώρευση και μη προσκόλληση.

Σημαίνει το να εγκαταλείψουμε την τάση να μαζεύουμε αντικείμενα και να κρατάμε εκείνα τα πράγματα που είναι ουσιώδη για τη ζωή μας. Το Aparigraha έχει να κάνει με το να ξεπεράσουμε την προσκόλλησή μας με τα υλικά αγαθά αλλά και με ανθρώπους ή ιδέες ή πεποιθήσεις και μοτίβα συμπεριφοράς που "κουβαλάμε" μαζί μας και νομίζουμε ότι μας καθορίζουν.

Είναι η απόφαση να μην μαζεύουμε με απληστία αγαθά και να αναπτύξουμε μια στάση υγιειούς διαχείρισης ως προς τον υλικό κόσμο. Η αλήθεια είναι πως όσο πιο πολλά πράγματα έχουμε στην κατοχή μας, η προσκόλληση μας σε αυτά μεγαλώνει, η ανασφάλεια μας για να μην τα χάσουμε μας δημιουργεί περισσότερο στρες και σαν αποτέλεσμα φτάνουμε στο σημείο όπου:

"Τα πράγματα που κατέχουμε καταλήγουν να μας κατέχουν".

Επομένως μπορούμε να δούμε το Aparigraha ως "μινιμαλισμό", ως "τη χαρά του να έχεις λιγότερα". Το να είμαστε μινιμαλιστές δεν μας βοηθά μόνο να προσδιορίσουμε τι πραγματικά χρειαζόμαστε άλλα είναι επίσης ένας τρόπος να απλοποιήσουμε τη ζωή μας.
Ας δούμε τι σημαίνει ο μινιμαλισμός και γιατί είναι καλό να το υιοθετήσουμε στη ζωή μας;

-Ο μινιμαλισμός δεν σημαίνει απλώς ότι αποφεύγουμε να αγοράζουμε πράγματα, σημαίνει επίσης να απαλλαγούμε από ό,τι δεν χρειαζόμαστε, ώστε να αφήνουμε χώρο για τα πράγματα που είναι σημαντικά στη ζωή μας.

-Σημαίνει επίσης το να δίνουμε, να μοιραζόμαστε. Κάτι που δεν το χρησιμοποιούμε αρκετά ή μας είναι περιττό, σε κάποιους άλλους μπορεί να είναι χρήσιμο και απαραίτητο.

-Όταν εξασκούμαστε στο να κατέχουμε λιγότερα, θα ανακαλύψουμε ότι έχουμε την τάση να αγχωνόμαστε λιγότερο για τα πράγματα. Έτσι ο μινιμαλισμός λειτουργεί σαν ένα αντίδοτο του στρες! 

-Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι αρχίζουμε να έχουμε καλύτερη διαχείριση των οικονομικών μας.

-Και επίσης ο μινιμαλισμός μας κάνει πιο φιλικούς ως προς το περιβάλλον, καθώς το να έχουμε λιγότερα σημαίνει ότι παράγουμε λιγότερα απόβλητα.

Όταν αγκαλιάσουμε πραγματικά την απλότητα, καταλήγουμε να έχουμε μια πιο πλούσια ζωή, μια ζωή όπου δημιουργούμε χώρο για περισσότερη συνεισφορά, περισσότερη ικανοποίηση, περισσότερη ευγνωμοσύνη, περισσότερη ελευθερία.


Για να δούμε πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε την "απλότητα" στην καθημερινότητά μας;

  • Αρχικά χρειάζεται να έχουμε περισσότερη επίγνωση όταν πάμε για ψώνια. Πριν αγοράσουμε κάτι ας αναρωτηθούμε: "Γιατί το θέλω;" ή "Αλήθεια το χρειάζομαι πραγματικά;".
  • Μοιράζουμε σε γνωστούς, σε φίλους, σε ομάδες ότι δεν μας εξυπηρετεί και το κρατάμε από ανασφάλεια μήπως το χρειαστούμε. Όταν αρχίσουμε να δίνουμε, μπορούμε πραγματικά να βιώσουμε μια βαθιά αίσθηση ελευθερίας!

Ξεκινάμε με μικρά πράγματα, ένα βήμα κάθε μέρα: καθαρίζουμε ένα συρτάρι αφήνοντας μόνο τα απαραίτητα, μετά ένα ντουλάπι της κουζίνας, μετά την ντουλάπα των ρούχων κ.ο.κ. Πολύ σημαντικό καθώς το κάνουμε είναι έχουμε κατά νου τις δύο ερωτήσεις που προανέφερα.

Όσοι από εσάς είστε πολύ αποφασισμένοι και τολμηροί μπορείτε να δοκιμάσετε το "How to play the 30-day minimalism game"

Ένας άλλος δημιουργικός και οικολογικός  τρόπος για να απαλλαγούμε από περιττά πράγματα είναι η ανακύκλωση. Αναζητήστε στο διαδίκτυο "πώς να ανακυκλώσετε τα παλιά σας ρούχα" ή "πώς να φτιάξετε τα δικά σας προϊόντα καθαρισμού". Υπάρχουν επίσης καταστήματα ρούχων που δέχονται ρούχα για ανακύκλωση.

Το σημαντικό είναι να εμπνευστούμε και σίγουρα θα βρούμε και άλλους υπέροχους τρόπους για να απλοποιήσουμε τη ζωή μας!


Στα μαθήματα μας Διαλογισμός για όλους και Διαλογισμός - κύκλοι σπουδών οδηγούμαστε φυσικά και ομαλά στην απλότητα με το να "πετάμε" άχρηστα πράγματα από το σώμα μας όπως η ένταση, και να "αδειάζουμε" το νου μας από τις περιττές σκέψεις και τα τοξικά συναισθήματα. Έτσι δημιουργούμε χώρο μέσα μας και στη ζωή μας για περισσότερη ειρήνη, πληρότητα και ελευθερία.

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2022 Swami Nirvikalpa - Olga Alexiou, All rights reserved.