Τι είναι η Brahmacharya - Εξοικονόμηση της ενέργειας μας και πώς επηρεάζει τη ζωή μας;

Γράφει η
Τι είναι η Brahmacharya - Εξοικονόμηση της ενέργειας μας και πώς επηρεάζει τη ζωή μας;

Συνεχίζοντας με τη μελέτη και την προσπάθεια εφαρμογής των Γιάμα-Νιγιάμα, τα οποία συστήνονται ώστε να βιώσουμε τη σατβική φύση του νου, τη φύση της αρμονίας και της ισορροπίας, φτάσαμε στο 4ο Γιάμα που είναι η Brahmacharya ή αλλιώς η εξοικονόμηση της ενέργειας μας ή αυτοσυγκράτηση από τις επιθυμίες των αισθήσεων.

Η πιο διαδεδομένη ερμηνεία του brahmacharya είναι η σεξουαλική εγκράτεια. Βέβαια δεν χρειάζεται να γίνει κάποιος μοναχός για να είναι καλός γιόγκι, αλλά να επιδιώκει την αγνότητα και τη διαφύλαξη της ζωτικής του δύναμης. Αυτό σημαίνει να διαχειριζόμαστε έξυπνα και σοφά τις σωματικές και πνευματικές μας δυνάμεις και να μην σπαταλάμε άσκοπα τη σεξουαλική ή άλλου είδους ενέργεια για μια στιγμιαία απόλαυση. Σημαίνει φυσικά επίσης ότι δεν χρησιμοποιούμε τη σεξουαλική ενέργεια με οποιονδήποτε τρόπο που θα μπορούσε να βλάψει τους άλλους.


Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα προσωπικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας όταν ασκούμε τη brahmacharya, που υποδηλώνει ότι ο νους μας βρίσκεται σε κατάσταση "Πρατυαχάρα", όπου δεν αφήνουμε τις αισθήσεις να κυβερνούν το νου και τη συμπεριφορά μας, αλλά αντιθέτως οι αισθήσεις ακολουθούν τη θέλησή μας. Οτιδήποτε προκαλεί αναταραχή στο νου και διεγείρει έντονα συναισθήματα όπως: η υπερδιέγερση μέσω τροφών, ποτών ή ουσιών, έντονα/επιθετικά ακουστικά ή οπτικά ερεθίσματα όπως βίαιες ταινίες καθώς και η "χειριστική" σεξουαλική συμπεριφορά μπορούν να θεωρηθούν ως παραβίαση του brahmacharya. 


Η Brahmacharya μας ζητά να εξετάσουμε πού και πώς ξοδεύουμε την ενέργεια μας και να γίνουμε "καλός διαχειριστής της ενέργειας".

Για να δούμε κάποιες πρακτικές εφαρμογές της Brahmacharya στην καθημερινή ζωή μας.

Ας δούμε αρχικά μια συνθήκη όπως όταν ασκούμαστε σε σωματικές στάσεις της γιόγκα "asana". Αν ο δάσκαλος της γιόγκα σας ζητούσε να μείνετε σε μια άσανα, αντί για 5 αναπνοές που είστε εξοικειωμένοι, για 25 ή έστω 15 αναπνοές, τι θα κάνατε; Ποιός θα ήταν ο τρόπος ώστε να διατηρήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την αντοχή και την ενέργειά σας; Φυσικά θα χρειαζόταν να "διαχειριστείτε" με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ενέργειά σας ώστε να μην την εξαντλήσετε γρήγορα, να μην τη "σπαταλίσετε" άσκοπα. Και αυτός ο τρόπος είναι να είμαστε πιο χαλαροί και συνειδητοί στην παρούσα στιγμή!

Πειραματιστείτε με αυτήν την πρακτική στο στρωματάκι της γιόγκα και στη συνέχεια εφαρμόστε την στην υπόλοιπη ζωή σας. 

Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει - είτε καθυστερείτε στο ραντεβού σας εξαιτίας της μεγάλης κυκλοφορίας στο δρόμο ή χάνετε πολύτιμο χρόνο από την εργασία σας γιατί περιμένετε σε μια μεγάλη ουρά στο σούπερ μάρκετ ή μιλάτε νευρικά σε οικεία σας πρόσωπα γιατί είστε βιαστικοί - αναρωτηθείτε: Μπορώ να αφήσω την ένταση μου και να διαχειριστώ την παρούσα συνθήκη χωρίς να ξοδεύω παραπάνω ενέργεια λόγω του εκνευρισμού μου, αφού έτσι και αλλιώς η τρέχουσα συνθήκη δεν μπορεί να αλλάξει; Μπορώ να χαλαρώσω αυτή τη στιγμή; Συνειδητοποιήστε πώς η κατάσταση δεν χρειάζεται το άγχος σας για να επιλυθεί.  Έτσι, με το να μη σπαταλάτε τη ζωτική σας δύναμη είστε πιο άνετοι και πιο ευτυχισμένοι σε όλες τις στιγμές.

Στα μαθήματα μου Διαλογισμός για όλους και Διαλογισμός - κύκλοι σπουδών εξασκούμαστε συστηματικά και μεθοδικά με μεθόδους και τεχνικές από το σύστημα Σατυανάντα ώστε να μάθουμε την αποτελεσματικότερη διαχείριση της ενέργεια μας καθώς επίσης να βελτιώνουμε συνεχώς τη σχέση με τον εαυτό μας, με τους συνανθρώπους μας και με τη φύση με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής και συνύπαρξη στον πλανήτη μας.

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2021 Swami Nirvikalpa - Olga Alexiou, All rights reserved.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: