Κυρτοί ώμοι;

Γράφει η
Κυρτοί ώμοι;

Άσανα για διόρθωση κυρτωμένων ώμων και απομάκρυνση έντασης από το πάνω μέρος της πλάτης.

Ερώτηση: Κάνω πολύωρη εργασία στον υπολογιστή μου και έχω σχεδόν μόνιμα κυρτωμένους ώμους και πολύ ένταση στο πάνω μέρος της πλάτης. Υπάρχουν ασκήσεις της γιόγκα που μπορούν να με
βοηθήσουν;

Απάντηση: Υπάρχουν ασάνες που προορίζονται για την διόρθωση των κυρτωμένων ώμων αλλά και για την απομάκρυνση της έντασης από το πάνω μέρος της πλάτης. Οι ασκήσεις που σας προτείνουμε απομακρύνουν τη δυσκαμψία από τους ώμους, ασκούν τους μυς στο λαιμό και τις ωμοπλάτες, ανακουφίζοντας και από το αυχενικό σύνδρομο. Η τρίτη ασάνα 'γυμνάζει' ιδιαίτερα την περιοχή που βρίσκεται πίσω από το στήθος, ενώ η τελευταία ασάνα τονώνει τους μυς στο πάνω μέρος της σπονδυλικής στήλης και της ωμοπλάτης.

Άσκηση 1. Χάστα Ουττανάσανα (στάση των σηκωμένων χεριών)

Ελάτε στην όρθια θέση με τα πέλματα ενωμένα και τα χέρια στο πλάι του σώματος.Χαλαρώστε και ισορροπήστε όλο το σώμα. Σταυρώστε τους καρπούς μπροστά από το σώμα. Εισπνεύστε βαθιά, σηκώστε αργά τα χέρια από το πλάι και ενώστε τους καρπούς σταυρωτά πάνω από το κεφάλι. Ταυτόχρονα, γείρετε ελαφρά το κεφάλι προς τα πίσω και κοιτάξτε προς τους καρπούς. Εκπνεύστε και κατεβάστε τα χέρια τεντωμένα στο πλάι στο ύψος των ώμων με τις παλάμες στραμμένες προς τα επάνω. Εισπνεύστε και κάντε την αντίστροφη κίνηση φέρνοντας τους καρπούς σταυρωτά και πάλι πάνω από το κεφάλι. Εκπνεύστε και κατεβάστε τα χέρια μπροστά από το σώμα, όπως στην αρχική θέση. Επαναλάβετε τη διαδικασία 5 έως 10 φορές.

somatiki ygeia 1 ®Περιοδικό Αρμονία

Οφέλη: Η άσανα αυτή διορθώνει τους κυρτωμένους ώμους και απομακρύνει τη δυσκαμψία από τους ώμους και το πάνω μέρος της πλάτης. Η συγχρονισμένη βαθιά αναπνοή βελτιώνει την αναπνευστική ικανότητα. Όλο το σώμα και ιδιαίτερα ο εγκέφαλος δέχονται μια επιπλέον ποσότητα οξυγόνου.

Άσκηση 2. Ακάρνα Ντανουράσανα (στάση του τοξότη)

Ελάτε στην όρθια θέση και ανοίξτε τα πόδια περίπου 50 εκατοστά. Κάντε ένα μικρό βήμα μπροστά με το δεξί πόδι. Τεντώστε το δεξί χέρι πάνω από το δεξί πέλμα και φέρτε το λίγο πιο πάνω από το ύψος του ώμου, με την παλάμη σφιγμένη σε γροθιά. Σφίξτε την αριστερή γροθιά και φέρτε τη λίγο πιο πίσω από τη δεξιά. Ατενίστε πάνω από τη δεξιά γροθιά σαν να κρατάτε ένα τόξο με βέλος και εστιάστε τα μάτια σε ένα φανταστικό στόχο. Εισπνεύστε και φέρτε αργά την αριστερή γροθιά προς το αριστερό αυτί, τεντώνοντας και τα δυο χέρια καλά όπως αν τεντώνατε ένα τόξο. Το κεφάλι γέρνει ελαφρά προς τα πίσω σε αυτή την κίνηση ώστε να τεντώσουν οι μύες του λαιμού. Εκπνεύστε και ελευθερώστε το φανταστικό βέλος. Χαλαρώστε το λαιμό και φέρτε την αριστερή γροθιά ξανά μπροστά. Κάντε 5 επαναλήψεις από κάθε πλευρά.

somatiki ygeia 2 ®Περιοδικό Αρμονία

Οφέλη: Η άσανα αυτή ασκεί τους ώμους και τους μύες στο λαιμό και στις ωμοπλάτες. Αυτοί οι μύες δεν ασκούνται συχνά και μπορεί να κατακρατούν σημαντική ποσότητα υποσυνείδητης έντασης ή έντασης λόγω κακής στάσης, που ευθύνονται για δυσκαμψία και πόνο σε αυτή την περιοχή. Με αυτή την άσανα χαλαρώνουμε τους μύες αυτής της περιοχής και ανακουφίζουμε τους πόνους από το αυχενικό σύνδρομο και τη λεγόμενη κράμπα του συγγραφέα (writer's cramp).

Άσκηση 3. Σαμακονάσανα (στάση της ορθής γωνίας)

Σταθείτε στη όρθια θέση με τα πέλματα ενωμένα και τα χέρια στο πλάι του σώματος. Εισπνεύστε και σηκώστε τα χέρια από μπροστά πάνω από το κεφάλι. Λυγίστε τους καρπούς ώστε τα δάκτυλα των χεριών να δείχνουν προς τα κάτω και αφήστε τις παλάμες να κρέμονται χαλαρές. Εκπνεύστε και κάμψτε αργά προς τα εμπρός από τη λεκάνη τραβώντας τους γλουτούς προς τα πίσω, μέχρις ότου η πλάτη έρθει σε οριζόντια θέση και σχηματίσει ορθή γωνία με τα πόδια. Κρατήστε το λαιμό, το κεφάλι και την σπονδυλική στήλη ευθυγραμμισμένα. Κρατήστε τη στάση αυτή για λίγα δευτερόλεπτα χωρίς να αναπνέετε. Εισπνεύστε και επιστρέψτε ξανά στην όρθια στάση με τα χέρια, τα κεφάλι και την πλάτη ευθυγραμμισμένα. Εκπνεύστε και κατεβάστε τα χέρια στο πλάι του σώματος. Κάντε 3 έως 5 επαναλήψεις.

somatiki ygeia 3 ®Περιοδικό Αρμονία

Οφέλη: Η άσανα αυτή ασκεί το πάνω μέρος της πλάτης και ιδιαίτερα την περιοχή που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το στήθος. Επαναφέρει τη κύρτωση και την κακή στάση της σπονδυλικής στήλης.

Επισήμανση: Η άσανα αυτή δεν πρέπει να εκτελείται από άτομα που πάσχουν από ισχιαλγία οξείας μορφής.

Πρακτική σημείωση: Οι αρχάριοι μπορεί να δυσκολευτούν να φέρουν την πλάτη στη θέση της ορθής γωνίας έτσι μπορούν να χρησιμοποιήσουν σα βοήθημα την πλάτη μιας καρέκλας ή τον τοίχο.

Άσκηση 4. Ντουικονάσανα (στάση της διπλής γωνίας)

Σταθείτε όρθιοι με τα πέλματα ανοικτά σε απόσταση περίπου 30 εκατοστών. Φέρτε τα χέρια πίσω από την πλάτη και πλέξτε τα δάχτυλα. Εισπνεύστε, τραβήξτε τους ώμους προς τα πίσω ώστε να ανοίξει ο θώρακας και σηκώστε τα χέρια όσο ψηλά μπορείτε χωρίς ζόρισμα. Εκπνεύστε και κάμψτε τον κορμό από τους γοφούς μέχρι εκεί που είναι άνετα για το σώμα σας. Κοιτάξτε προς τα δάκτυλα των ποδιών σας. Παραμείνετε για λίγο σε αυτή τη στάση κρατώντας την αναπνοή σας . Εισπνεύστε και επιστρέψτε στην όρθια θέση. Εκπνεύστε και χαλαρώστε τα χέρια πίσω από την πλάτη. Επαναλάβετε μέχρι 5 φορές.

somatiki ygeia 4 ®Περιοδικό Αρμονία

Οφέλη: Η άσανα αυτή δυναμώνει τους παρασπονδυλικούς μύες, στο πάνω μέρος της σπονδυλικής στήλης και της ωμοπλάτης. Αναπτύσσει το στήθος και το λαιμό. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για άτομα νεαρής ηλικίας που βρίσκονται στην ανάπτυξη.

Info

Πηγές:

Βιβλιογραφία: «Άσανα Πραναγιάμα Μούντρα Μπάντα» του Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι, Copyright
Bihar School of Yoga. Ελληνική έκδοση, Κέντρο της Γιόγκα Σατυανάντασραμ (2002)

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό ΑΡΜΟΝΙΑ Τεύχος 91, Δεκέμβριος 2007.