Αντιμετωπίστε τα κρυολογήματα, ιώσεις, ιγμορίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα και πονοκεφάλους με το νέτι

Γράφει η
Αντιμετωπίστε τα κρυολογήματα, ιώσεις, ιγμορίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα και πονοκεφάλους με το νέτι

Τζάλανέτι (καθαρισμόςτηςμύτηςμεχλιαρό, ελαφρά αλατισμένο νερό)

Τι θα χρειαστείτε:

Για την πρακτική αυτή χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί ένα ειδικό δοχείο Νέτι (όπως στην εικόνα, το οποίο μπορείτε να προμηθευθείτε από σχολές γιόγκα). Γεμίζουμε το κανατάκι με χλιαρό νερό στη θερμοκρασία του σώματος , προσθέτοντας 1/3 του κουταλιού χονδρό αλάτι. Η προσθήκη του αλατιού εξασφαλίζει ότι η οσμωτική πίεση του νερού θα είναι ίση με την πίεση των υγρών του σώματος, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο οποιοδήποτε ερεθισμό του βλεννογόνου της μύτης. Αν νιώσετε κάποια αίσθηση καψίματος ή πόνου στη μύτη είναι μια ένδειξη ότι η ποσότητα του αλατιού που βάλατε είναι πολλή λίγη ή πάρα πολύ. Αν βάλλετε τη σωστή ποσότητα αλατιού τότε το νερό περνάει πολύ εύκολα και ανώδυνα.

Πρώτο στάδιο: Πλύση των ρουθουνιών

Πάρτε το κανατάκι με το χλιαρό αλατισμένο νερό και σταθείτε πάνω από ένα νιπτήρα με τα πόδια σας λίγο ανοικτά και κάμψτε λίγο τον κορμό προς τα εμπρός. Γείρετε το κεφάλι στο πλάι και ελαφρώς προς τα εμπρός. Αρχίστε να αναπνέετε από το στόμα. Εισάγετε απαλά το στόμιο του δοχείου στο ρουθούνι που βρίσκεται πάνω. Το στόμιο χρειάζεται να εφαρμόζει καλά χωρίς πίεση στην εσωτερική πλευρά του ρουθουνιού , ώστε να μην τρέξει νερό από αυτό το ρουθούνι. Το νερό θα αρχίσει να περνάει και να τρέχει από το άλλο ρουθούνι καθώς το κεφάλι σας έχει τη σωστή κλίση. Όταν έχετε περάσει τη μισή ποσότητα νερού απομακρύνετε το στόμιο του κανατιού από το ρουθούνι. Φυσήξτε ήπια τη μύτη διώχνοντας τη βλέννα που μπορεί να υπάρχει. Γείρετε το κεφάλι από την αντίθετη πλευρά και επαναλάβετε τη διαδικασία , τοποθετώντας το στόμιο του δοχείου στο άλλο ρουθούνι.

Δεύτερο στάδιο: Στέγνωμα των ρουθουνιών.

Κάμψτε προς τα εμπρός από τη μέση ώστε ο κορμός να βρίσκεται σε οριζόντια θέση. Κρατείστε το στόμα κλειστό . Εισπνεύσετε και εκπνεύστε από τη μύτη δίνοντας έμφαση στην εκπνοή. Κάντε 10 γρήγορες διαδοχικές αναπνοές. Με κάθε δυναμική εκπνοή θα παρατηρήσετε σταγονίδια νερού να εξέρχονται από τη μύτη σας. Ελάτε στην όρθια στάση . Κλείστε το δεξί ρουθούνι με το δεξί αντίχειρα, εισπνεύσετε και εκπνεύστε από το αριστερό ρουθούνι για 10 γρήγορες διαδοχικές αναπνοές τονίζοντας την εκπνοή όπως και πριν. Επαναλάβετε με το δεξί ρουθούνι κλείνοντας το αριστερό για άλλες δέκα αναπνοές. Κάντε δέκα αναπνοές και με τα δύο ρουθούνι μαζί.

Πόσο συχνά γίνεται;

Το νέτι μπορεί να γίνεται μία φορά την ημέρα για θέματα θεραπείας, για κάποιο χρονικό διάστημα και για συντήρηση μία φορά την εβδομάδα.

Προφυλάξεις:

  • Το νερό χρειάζεται να τρέχει μόνο μέσα από τα ρουθούνια. Αν το νερό πάει προς το στόμα αυτό είναι μία ένδειξη ότι η στάση του κεφαλιού χρειάζεται ρύθμιση.
  • Βεβαιωθείτε ότι η μύτη έχει στεγνώσει εντελώς μετά την πρακτική ώστε να μη μείνει υγρασία στις ρινικές κοιλότητες.
  • Μη φυσάτε τη μύτη πολύ δυνατά για να μη βουλώσουν τα αυτιά σας.
  • Άτομα που πάσχουν από χρόνια αιμορραγία της μύτης δεν πρέπει να κάνουν το Νέτι, χωρίς να συμβουλευτούν κάποιο ειδικό.
  • Όσοι έχουν πάντα δυσκολία να περάσουν το νερό από την μύτη μπορεί να έχουν κάποιο δομικό μπλοκάρισμα όπως στραβό διάφραγμα και θα πρέπει να ζητήσουν την συμβουλή κάποιου ειδικού.

Info

Πηγές:

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό ΑΡΜΟΝΙΑ Τεύχος 101, Νοέμβριος 2008.